Kemi

stærk/svage syre og stærk/svage base

11. oktober 2011 af alyas (Slettet)

hvordan skal man forklar det


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2011 af MrsDR (Slettet)

 

Syre

Syre har H+ det er derfor man kan kende syre. H+ (hydrogen ioner). Syre indeholder en eller flere hydrogen ioner, som er i stand til at afgive helt eller delvist.  Der er syre i frugter, da der er syre i frugter, gør dette syre at holdbarheden øges i frugter. Da bakterierne har svært ved at forme sig under surt forhold, derfor kan frugter holde sig bedre fordi frugter indeholder syre.  Man kan finde ud af at der syre i frugter ved at det smager surt. Der er syre i citron dette hedder citronsyre.  Syre (H+), når en syre afgiver hurtigt H+, så er det en stærk syre, hvis syren holder på H+ så er det en svag syre. Da citronsyre holder på H+, så er det en svag syre.  Eddikesyre er også en svag syre. Grønsager der er syltede med eddikesyre, som er i glas fx syltede agurker.  De syltede agurker konserveres med eddikesyre(CH3COOH) og dette gøre at grønsagerne kan holde sig i længere tid. I mineralvand er der opløst en luftart. Denne luftart hedder kuldioxid. Mineralvandets brus smager frisk og syrligt. Dette skyldes kuldioxiden. Da der er vand og kuldioxid i mineralvand reagere de med hinanden og dette kaldes kulsyre fordi de blandes sammen. Kulsyre (H2CO3). Vi har ikke svært ved at indtage kulsyre og eddikesyre men dette kræver at blive opløst i vand. Hvis syren er koncentreret kan det være ætsende. Syren har en ætsende virkning på metaller men syren kan også være ætsende for tøj. 

Base

Hvis man smager på base oplever man at ens mund snerper sig sammen. Koncentreret base kan være ætsende.  Base indeholder OH-. Man kan finde OH- i natriumhydroxid (NaOH).  Na+ og OH-. I forretninger kan du købe natriumhydroxid, som kaustisk soda. Kaustisk soda er en stærk base som kan anvendes til at afsyre møbler og rense metalafløb.  Der findes baser der ikke indeholder hydroxider (OH-). Det er baser, der er i stand til at optage positive hydrogen ioner(H+).  Ammoniak (NH3) er ikke villig til at optage hydrogenioner (H+), derfor er ammoniak en svag base.  Det er nemt at opløse Ammoniak (NH3)  i vand. Når vand og ammoniak blandes, dannes der en ny base, denne base hedder salmiakspiritus er en middelstærk base.

 

PH-skalaen  

PH er en forkortelse af Power og hydrogen, dvs sige at denne PH værdi fortæller hvor stærk en hydrogenen er. Da base indeholder (OH-) OH er hydrogen.  Og syre H+ dette er en hydrogenion. Syre har en rødlig farve hvis farven er mellem 0-7 er dette syre. 7 er neutral. Og over 7 er det basisk.  PH i daglig dagen er en surhedsgraden.

 

 

 

syre findes i:

Der er syre i frugter, da der er syre i frugter, gør dette syre at holdbarheden øges i frugter. Da bakterierne har svært ved at forme sig under surt forhold, derfor kan frugter holde sig bedre fordi frugter indeholder syre.  Man kan finde ud af at der syre i frugter ved at det smager surt. Der er syre i citron dette hedder citronsyre.  Syre (H+), når en syre afgiver hurtigt H+, så er det en stærk syre, hvis syren holder på H+ så er det en svag syre.  Mineralvandet bruser smager frisk og syrligt. I vores husholdning har vi rengøringsmidler, som er syrer. Hvis man skal fjerne kalkbelægninger på badeværelser eller i kaffemaskinen. Eddikesyre er også en svag syre. Grønsager der er syltede med eddikesyre, som er i glas fx syltede agurker. Agurker konserveres med eddikesyre(CH3COOH) og dette gøre at grønsagerne kan holde sig længe.

Base findes i:

Man kan finde base i creme og sæber.  Der er også mange rengøringsmidler der indeholder base som fx rudernes, grundrens og brun sæbe er baser. Baser opløser salpetersyre. Baser opløser i det hele taget syre.  Salmiak er middelstærk base. Det kan bl.a bruges til at grundrengøring.

 

Syre/base påvirkning af kroppen.  

Huden udskiller syre ved sved. Sved ligger på 6-7 på PH værdien, dette betyder at det er en syre. For meget syre kan være skadelig. Base kan gøre at vores lunger pumper langsommere, når man så har fået for meget base, medføre at vores lunger pumper langsomt.

 

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
11. oktober 2011 af mathon

 

     har du en kemibog, burde det ikke være noget problem:
     eks. med en monoprot syre
 

                HB   +   H2O   --->   B-   +   H3O+                stærk syre er 100% protolyseret        pKs < -1,7

middelstærk syre

                HB    +   H2O   <--->   B-   +   H3O+
              (1-α)c                          αc         αc                          0 < α < 1

            
                                     [B- ] · [H3O+] / [HB]  = Ks

hvoraf
                                   cα2 + Ksα - Ks = 0

                                   α = (-Ks+√(Ks2+4Ks·c)) / (2c)
og
                                   αc = [H3O+] =  (-Ks+√(Ks2+4Ks·c)) / 2


                                  -log([H3O+]) = pH = -log((-Ks+√(Ks2+4Ks·c)) / 2)                                -1,7 < pKs < 4

for svage syrer
                    hvor α << 0,05     
og
                   pH beregnes med én decimal
haves:
                           

                                     [B- ] · [H3O+] / [HB]  = Ks

                                     αc ·αc / ((1-α)c)  = Ks           

                                     cα2 / (1-α) ≈ cα2 = Ks     

                                     (cα)2 = [H3O+]2 = Ksc
og deraf
                                    2log([H3O+]) = log(Ks) + log(c)

                                     -log([H3O+]) = (1/2)(-log(Ks) - log(c))

                                     pH = (1/2)(pKs - log(c))                                                                          pKs > 4

 

                                    


Skriv et svar til: stærk/svage syre og stærk/svage base

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.