Kemi

Bestem reaktionsordenen

13. oktober 2011 af Korkproppen (Slettet)

Jeg har vedhæftet opgaveformuleringen, for jeg kan ikke skrive den op herinde. Det handler om en reaktion hvortil jeg skal finde reaktionsordenen.

Håber der er nogle der kan hjælpe.

Vedhæftet fil: Reaktionsordenen.docx

Svar #1
13. oktober 2011 af Korkproppen (Slettet)

Her er den i pdf, der står godt nok at docx filen ikke kan åbnes, men hvis man ignorere det, kan det godt lade sig gøre.


Svar #2
13. oktober 2011 af Korkproppen (Slettet)

Ok, jeg kan ikke vedhæfte pdf'en.


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. oktober 2011 af exutu (Slettet)

Prøv at kigge på forskellen mellem de 3 forsøg. Fra forsøg 1-2 ændres koncentrationen af CO og hvad har det af betydning for hastigheden?


Svar #4
13. oktober 2011 af Korkproppen (Slettet)

Hastigheden er konstant når koncs. af CO bliver 2 gange mindre?

Jeg prøver at finde n og m i: v = [NO2]^n*[CO]^m

 

Jeg prøver at finde m, dvs. CO's eksponent:

((2,0*10^-2)/(4,0*10^-2))^m = ((2,80*10^-4)/(2,80*10^-4)^) --> 0,5^m = 1, hvor jeg isolerer m og får m=0

Er jeg på ved mod det rigtige?

Jeg gør det samme for NO2, og får n= ca. 3

Når jeg så finder k, så giver det mig et meget mærkeligt tal. Kan du se hvad jeg gør galt? Jeg finder det mærkelig at m giver 0.


Brugbart svar (1)

Svar #5
13. oktober 2011 af exutu (Slettet)

Du skal kigge på reaktionsordnen for hver af reaktanterne. Start med at se på CO. Du starter med at se at hastigheden er konstant uafhængigt af koncentrationen. Vi kan starte med at opsætte hastighedsudtrykket for 0. 1. og 2. orden:

V=k

V=[A]*k

V=[A]^2*k

Da V jo ikke er afhængig af CO hvilken orden tror du så det er? (i forlængelse af du siger m giver 0 måske? det er ikke rigtigt at n=3)


Svar #6
13. oktober 2011 af Korkproppen (Slettet)

Jeg tror desværre ikke helt, at jeg er med....

Jeg gætter 1, men jeg ved ærlig talt ikke hvorfor.


Brugbart svar (1)

Svar #7
13. oktober 2011 af exutu (Slettet)

Du kan se at hastigheden i 0. ordens ikke er afhængig af koncentration. Er reaktionen i forhold til CO afhængig af koncentration?


Svar #8
13. oktober 2011 af Korkproppen (Slettet)

Nårrh nej, for V=k , viser jo at hastigheden ikke er afhængig af koncentrationen. Men hvad er næste skridt så?


Brugbart svar (1)

Svar #9
13. oktober 2011 af exutu (Slettet)

Nu kunne du starte med at indsætte forsøg 2 og 3 i:

v=[NO]*k

og du skulle gerne få samme værdi i begge forsøg hvis det er en første ordens reaktion.

Hvis det ikke er det kan du tjekke for en anden ordens:

v=[NO]2*k


Svar #10
13. oktober 2011 af Korkproppen (Slettet)

Så det er k jeg skal finde?

1. ordens:

Forsøg 2: v=[CO]*k --> 2,80*10^-4 = 4,0*10^-2 * k , k = 0,7

Forsøg 3: v=[CO]*k --> 2,52*10^-3 = 4,0*10^-2 * k, k = 0,063

??? Ikke samme værdi

2. ordens

Forsøg 2: v=[CO]^2*k --> 2,80*10^-4 =( 4,0*10^-2)^2 * k, k = 0,175

Forsøg 3: v=[NO]^2*k --> 2,52*10^-3 = (4,0*10^-2)^2  * k, k = 1,575

 

Jeg tror stadig ikke jeg er med.

 


Svar #11
13. oktober 2011 af Korkproppen (Slettet)

Arghh! Har jeg sat de forkerte værdier ind??


Brugbart svar (1)

Svar #12
13. oktober 2011 af exutu (Slettet)

ja du skal indsætte NO2 koncentrationen  (prøv at gør det i 2. ordens HINT HINT) fra begge forsøg.


Svar #13
13. oktober 2011 af Korkproppen (Slettet)

1. ordens:

Forsøg 2: v=[NO2]*k --> 2,80*10^-4 = 3,0*10^-2 * k , k = 0,009333

Forsøg 3: v=[NO2]*k --> 2,52*10^-3 = 9,0*10^-2 * k, k = 0,028

2. ordens:

Forsøg 2: v=[NO2]^2*k --> 2,80*10^-4 =( 3,0*10^-2)^2 * k, k = 0,3111


Forsøg 3: v=[NO2]^2*k --> 2,52*10^-3 = (9,0*10^-2)^2  * k, k = 0,3111

 

Så for NO2 gælder det at det er en 2. ordens

dvs.

 

v = [NO2]^2*[CO]^0

?


Svar #14
13. oktober 2011 af Korkproppen (Slettet)

Hvad så nu?


Brugbart svar (1)

Svar #15
13. oktober 2011 af exutu (Slettet)

Nu kan du skrive: v=[NO2]^2*[CO]^0*k

Da [CO]^0= 1 kan det omskrives til:

v=[NO2]2*k (du har allerede bestemt k til 0,3111 så det kan du jo sætte ind hvis det er:

v= 0,3111[NO2]2

 


Svar #16
13. oktober 2011 af Korkproppen (Slettet)

Så jeg har på samme tid bestemt både m, n og k?

Jeg har nemlig to andre opgaver under samme:

2) Bestem hastighedskonstanten (husk enhed).

3) Beregn koncentration af NO2 til tiden t = 300 s i forsøg 1.


Brugbart svar (1)

Svar #17
13. oktober 2011 af exutu (Slettet)

ja.

k er hastighedskonstanten.

fot at bestemme t beuger du:

1/[NO2]t=1/[NO2]start+k*t


Svar #18
13. oktober 2011 af Korkproppen (Slettet)

Jeg får jo givet t til at være 300 sekunder?

Jeg har tænkt på formlen:

ln([A0]/[At] = k*t --> ln(3,0*10^-2/[At] = 0,3111*300 ?

Eller virker den ikke?

 


Brugbart svar (1)

Svar #19
13. oktober 2011 af exutu (Slettet)

det er kun hvis det er en 1. orden og du har jo en anden ordens


Brugbart svar (1)

Svar #20
13. oktober 2011 af exutu (Slettet)

du sætter det ind i formlen jeg skrev over og finder [A]t


Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.