Kemi

Titrering - Bestem c(syre), pKs (udfra kurve)

14. oktober 2011 af Buzzman (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg er løbet mod en mur, har siddet længe og prøvet at knække denne, men det går ikke så godt:

 

25,0 mL CH3COOH titreres med en 0,10 M NaOH. Dette gav følgende sammenhænge mellem tilsat mængde NaOH, V, og pH.

V/mL  0,0     5,0      10,0   12,5   15,0    20,0     24,0    25,0    26,0    30,0    35,0    40,0
pH    2,88    4,16    4,58   4,76    4,94   5,36     6,14    8,73    11,0    12,0    12,2    12,4

 

1) Bestem ækvivalenspunktet og eddikesyrens formelle koncentration.

2) Bestem KS og pKS for eddikesyre ved hjælp titreringskurven.

.......................................................................

Jeg har bestemt ækvivalenspunket til ca. 25 mL tilført NaOH. Dette indeholder

n=c*V=0,1M * 0,025L = 0,0025mol OH-

HVAD menes der med "den formelle koncentration" af eddikesyren? Og hvordan finder jeg den?

Ligeledes kan jeg ikke finde ud af at bestemme Ks og pKs ud fra titrerkurven, det må være noget med en eller anden smart formel jeg ikke kender??? HJÆLP! :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. oktober 2011 af mathon

          Vo = 25 mL NaOH

           25,0 mL CH3COOH-opløsning indeholder 0,0025 mol CH3COOH

           cformel = n/V = (0,0025 mol) / (0,025 L) = 0,100 M

           pKs = pH ved (1/2)·Vo NaOH
dvs
           pKs(CH3COOH) = 4,76

           Ks(CH3COOH) = 10-4,76

                                 


Svar #2
15. oktober 2011 af Buzzman (Slettet)

Hej mathon, tak for dit svar. Formelle koncentration er altså syrens startkoncentration??

 

Kan du uddybe hvad du laver med pKs = pH ved (1/2)*Vo NaOH ?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. oktober 2011 af mathon

no = den ækvivalente titratorstofmængde:

efter påbegyndt tilsætning af NaOH
har du en pufferopløsning

                                                               CH3COOH   +   OH-   --->   CH3COO-   +   H2O
ækvivalentestofmængder i mol:                        no - V·cNaOH                         V·cNaOH
                                                             no - (1/2)Vo·cNaOH             (1/2)Vo·cNaOH
                                                                        

 

                                                        pH = pKs + log(nb/ns)

som for nb = (1/2)no
giver
                                                       pH = pKs + log((1/2)no/(no-(1/2)no) = pKs + log(1) = pKs

    

            (1/2)no = (1/2)Vo·cNaOH              

konklusion:
                                                       pKs = pH efter tilsat (1/2)Vo-volumen NaOH         


Svar #4
16. oktober 2011 af Buzzman (Slettet)

smukt, tak for din hjælp, det sætter jeg pris på!


Skriv et svar til: Titrering - Bestem c(syre), pKs (udfra kurve)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.