Matematik

opstil en lineær model?

22. oktober 2011 af Celine95 (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej med jer:-)

sidder med en hjemmeopgave denne dejlige lørdagog er gået i stå.

jeg ved ikke hvordan jeg kan opstille en lineær model. har både læst i bogen og gloet videoer. 
 

i opgaven skal jeg opstille en lineær model der viser udviklingen af manglende social- og sundhedsmedarbejdere fra 2006-2015.
en figur viser at der i 2006 manglede 3000 medarbejdere og at der i 2015 vil mangle 35000.

nogen der vil hjælpe eller give et hint til hvordan jeg gør det?:-)

mange tak.
Celine 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

I år 0 (2006) er der 3000, i år 9 (2015) er der 35000.
 

Du har nu to punkter til den rette linie (0,3000) og (9,35000)
 

Afsæt dem i koordinatsystemet og tegn linien.
 

That's all 


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2011 af ThymsB (Slettet)

En lineær model er beskrevet ved udviklingen f(x) = ax + b

først skal du finde en startværdi, b, som er udgangspunktet for udviklingen (her vil det vel være 3000, som er det antal medarbejdere der mangler i år 2006).

Dernæst skal du finde en hldningskoefficient, som er den konstante udvikling, der sker, hver gang der går et bestemt stykke tid (f.eks. et år). Brug oplysningen om hvor mange der mangler det sidste år, og find ad den vej ud af, hvor mange det stiger med år for år...

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2011 af Krabasken (Slettet)

Den matematiske udgave:

hældningen a = (y2-y1) / (x2-x1)

Indsæt a og det ene koordinatsæt i y = ax + b, så kan du beregne b

Så har du både a og b

Modellen hedder y = ax + b med de fundne tal for a og b indsat

That's all !


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2011 af PeterValberg

fik du set de videoer, jeg henviste dig til i din første tråd??

 https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1088794

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #5
22. oktober 2011 af Celine95 (Slettet)

ja har kigget på dem, men fandt  ikke noget der kan hjælpe mig med at opstille formler og modeller:-)


Svar #6
22. oktober 2011 af Celine95 (Slettet)

og mange tak for svar alle sammen!:-)


Skriv et svar til: opstil en lineær model?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.