Matematik

Forkort brøk....

22. oktober 2011 af MiniDexter (Slettet)

Hej,

En opgave formuleres sådan: Benyt kvardratsætningerne og/eller sæt udenfor parantes i tæller og nævner og forkort brøkerne.

 

Hvordan løser man følgende opgave: x2+9+6x / x2+3x

 

x2 = x i anden.....jeg kan desvæørre ikke lige finde ud af at skrive det på anden måde til Jer :-( Og der er selvfølgelig tale om en brøk.

 

mvh Torben


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2011 af KamillapigenXD (Slettet)

først kan x2 gå ud med x2 så det ser sådan ud (   9+6x  /  3x   )  det kan du dividere alle tallene med 3 da 3 går op i alle talene så det kommer til at se sådan ud (  3+2x   /   X   ) så har du forkortet den ;)


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2011 af KamillapigenXD (Slettet)


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. oktober 2011 af PeterValberg

(x2+9+6x) / (x2+3x) = (x+3)2 / (x(x+3)) = (x+3)/x

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. oktober 2011 af KamillapigenXD (Slettet)

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. oktober 2011 af KamillapigenXD (Slettet)

smart at du ser at i anden går op i både x2 og 9 og 6x
og x går op i både x2 og 3x havde jeg ikke set ;)
og der efter at minus x+3 tog mig noget tid at se det :D

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
22. oktober 2011 af mette48 (Slettet)

#1 er noget vrøvl, man kan ikke bare stryge led i tæller og nævner.

#5 forstår jeg ikke, men det virker ikke som om der er den store forståelse for hvordan man forforter brøker.

 

En brøk forkortes ved at dividere med samme størrelse (faktor) i tæller og nævner.

Der er en fordel at starte med at omskrive tæller og nævner hver for sig til faktorer.


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. oktober 2011 af KamillapigenXD (Slettet)

prøver igen at forklare :D
 

for at finde den faktor der går op i dem begge skal vi lave tallen på begge side om så vi får et tal der kan divideres med det samme :D

så først folder vi tallet x2+9+6x ud så det kommer til at se aåden her ud x*x+3*3+3*x+3*x  det kan vi lave om til det her (x+3)*(x+3) så har vi det på den ene side :D

 

og vi skal også lave tallet x2+3x om, igen folder vi det ud sådan x*x+3*x så dividere vi begge tal med x så det kan se sådan her ud x*(x+3)

så sætter vi det ind sådan her:

(x+3)*(x+3)   /    x*(x+3)

så dividere vi med den samme faktor (x+3) på begge sidre sådan her :D
 

(x+3)*(x+3)/(x+3)    /     x*(x+3)/(x+3)

hvilket bliver til:

 

x+3     /       x

 

håber du forstår det :D


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. oktober 2011 af KamillapigenXD (Slettet)

 

 


Skriv et svar til: Forkort brøk....

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.