Fysik

Hjælp med en formel

26. oktober 2011 af Linneaa (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har lidt problemer med en udregnegning til en opgave, som jeg har fået for omkring energi. Jeg skal bruge denne formel: Etermisk = m * c * (Tslut -Tstart), jeg skal udregne det teoretiske energi forbrug.

m= 0.3503
c=4.184
Og så er mit spørgsmål, hvad er Tstart  og Tslut?

Altså ved opvarmning af vand, har jeg følgende noter:

Ved 0 sek. er vandet 25,3 grader  
Ved 20 sek. er vandet 35,1grader
Ved 40 sek.er vandet 57 grader
Ved 60 sek. er vandet 78,7grader
Ved 80 sek. er vandet 99,6 grader
Ved 100 sek. er vandet 100,1grader

Er dette rigtigt udregninger? :

Ved 0 sek. er vandet 25,3 grader - 0,3503 - 4,184 ·  (100,1 -100,1)=0 J
Ved 20 sek. er vandet 35,1grader - 0,3503 - 4,184 ·  (100-80)=29.3 J
Ved 40 sek.er vandet 57 grader - 0,3503 - 4,184 ·  (100-60)=58, 6 J
Ved 60 sek. er vandet 78,7grader - 0,3503 - 4,184 ·  (100 - 40)=88 J
Ved 80 sek. er vandet 99,6 grader - 0,3503 · 4,184 · (100-20)=117 J
Ved 100 sek. er vandet 100,1grader - 0,3503 · 4,184 · (100)=147 J


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. oktober 2011 af dikkelmikkel (Slettet)

Hmm måske er det rigtigt, men det ser ud som om du trækker m og C fra og det er forkert, men du tager simpelthen og regner temperaturen ved din ønskede tid  minus din starttemperatur, eller på formel Tslut-Tstart, og ganger med m og c.


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. oktober 2011 af NejTilSvampe

Ved 40sek

Brug dette som eksempel, det eneste du skal ændre på ved hvert tilfælde er de 57oC


Svar #3
26. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Hov ups, undskyld, det var det jeg prøvede i starten, men jeg glemte at skifte minus ud med gange.

Mine rigtige udregninger er:

Ved 0 sek. er vandet 25,3 grader - 0,3503 · 4,184 ·  (100,1 -100,1)=0 J
Ved 20 sek. er vandet 35,1grader - 0,3503 · 4,184 ·  (100-80)=29.3 J
Ved 40 sek.er vandet 57 grader - 0,3503 · 4,184 ·  (100-60)=58, 6 J
Ved 60 sek. er vandet 78,7grader - 0,3503 · 4,184 ·  (100 - 40)=88 J
Ved 80 sek. er vandet 99,6 grader - 0,3503 · 4,184 · (100-20)=117 J
Ved 100 sek. er vandet 100,1grader - 0,3503 · 4,184 · (100)=147 J

Okay, så det vil faktisk sige, hvis jeg ønsker at beregne energien der er brugt for 80 sek. så ser regnestykket sådan her ud: 0,3503 · 4,184 · 80=117 J

Så i dette stykke er Tslut-Tstart = 100 - 20 ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. oktober 2011 af NejTilSvampe

#3 - 

T står for temperatur IKKE tid.

Det er derfor UHYR vigtigt at du skriver enheder, ellers opstår den slags misforståelser.


Svar #5
26. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Okay mange tak!!
Men jeg har et spørgsmål til. Er den faktiske energi forbrug højere end den teoretiske, fordi der er energi så vil gå til spilde i det faktiske forbrug? :D


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. oktober 2011 af NejTilSvampe

der vil højst sandsynligt blive afgivet varme til omgivelserne, i.e. luften. Så den teoretiske bør være højere end i virkeligheden.


Svar #7
26. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Det er mærkeligt, jeg får den faktiske til at være højere, vil du også hjælpe mig med den, da jeg også har fejl i den opgave så? Eller jeg har et bud på den.

Den faktiske:

P = 2,06 kW

ved 0 sek. : 2,06 · 25,3 º= 52,118 J
 

Men den faktiske energi er højere end den teoretiske, når jeg regner det ud.

Den teoretiske:

m =4184 j/k/kg

0,3503 · 4,184 ·  (35,1-25,3)=14,4 J

- Jeg får det faktiske forbrug til at være større en det teoretiske forbrug.


Svar #8
26. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Eller skal den faktiske udregnes på denne måde:

2,06 · (25,3º-25,3º)= 0 J


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. oktober 2011 af NejTilSvampe

hehe :p nu har du igen byttet rundt på temperatur og tid.

P = E / t  , hvor t = tid IKKE temperatur.

P(t=40sek) = 2,06kW * 40sek = 80,24kJ

Men jeg havde misforstået dit spørgsmål. det giver god mening at meget af energien er gået til at opvarme luften. 


Svar #10
26. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Ups :p jeg er lige flyttet klasse fra en klasse med fysik på C-niveau til A-niveau, så jeg er lidt bagud i undervisningen. 

Okay, mange tak.:D

Så dvs. at den faktisk bør være højere end teoretiske?

 


Brugbart svar (1)

Svar #11
26. oktober 2011 af NejTilSvampe

Ja

Den mængde energi dit apparat (det du har brugt til at koge vandet med) har afgivet vil være større end den energi du kan beregne ved den metode du har brugt, altså at måle temperatur forskellen i vandet. Årsagen er at der bliver afgivet termisk energi til omgivelserne. dvs. i luften og selve vandets kontainer.


Svar #12
26. oktober 2011 af Linneaa (Slettet)

Årh 1000 mange tak for hjælpen!!!! :D


Skriv et svar til: Hjælp med en formel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.