Fysik

Frekvenser og lydens hastighed - hjælp!

26. oktober 2011 af alog (Slettet) - Niveau: B-niveau

Vi har lavet et forsøg med vandorgel og jeg sidder med nogle udregninger der driller:

 

Vi har lavet et vandordel af reagensglas (0,20 m) og skulle måle frekvenserne for nogle udvalgte toner. 

Derefter skulle vi finde hastigheden for lyden i lokalet for de målte frekvenser: 

 

Vi har følgende formel til at finde den målte hastighed: v = f *4 * L, men for de enkelte toner bliver v hastigheden højere og højere. Så der er et eller andet galt.

eks for en målt tone med frekvensen f= 560 Hz:

v = 560 Hz * 4 * 0,20 m = 448 m/s 

Hvad jeg ikke forstår er at lydens hastighed bliver forskellig for mine målte toner og det kan jo ikke passe, da lydens hastighed er afhængig af temperaturen T.

Så der er et eller andet galt, er der nogen der kan hjælpe??

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
26. oktober 2011 af davidsh (Slettet)

Giver den ligning overhovedet mening? Hvis du har et længere vandorgel vil lyden så bevæge sig hurtigere?


Svar #2
26. oktober 2011 af alog (Slettet)

Nu er det ikke mig, men min lærer der har udledt formlen:) Men nej det giver ikke mening. 

Jeg håbede at der var nogen der kunne forklare hvorfor??


Brugbart svar (2)

Svar #3
26. oktober 2011 af mathon

  

             ...din beregning af bølgelængden er vel  forkert


Brugbart svar (2)

Svar #4
26. oktober 2011 af davidsh (Slettet)

 Bølgelængde er vel ikke det samme som hertz heller


Brugbart svar (2)

Svar #5
26. oktober 2011 af mathon

åbent i ene ende

          grundtone
                                       L = λo/4 ⇔ λo = 4L        f = fo

         1. overtone
                                       L = 3·(λ1/4) ⇔ λ1 = (1/3)·(4L) = (1/3)·λo         f = 3fo

         2. overtone
                                       L = 5·(λ2/4) ⇔ λ2 = (1/5)·(4L) = (1/5)·λo         f = 5fo

         ........


Svar #6
26. oktober 2011 af alog (Slettet)

Bølgelængden findes jo ved:

Lambda = 4* L og bruger man bølgeligningen: v = f * lambda får man: 

v = f *4 * L. 

 

Bølgelængden har jeg fundet ved at sige: lambda = 4 * den effektive af røret.

 

 


Svar #7
26. oktober 2011 af alog (Slettet)

Hov du var hurtigere end mig til at skrive.

Vi har ikke skulle finde ovetoner, kun grundtonen for de enkelte toner, hhv tonerne A, H, C#, D#, F og G. Ellers er det rigtigt at formlerne du skriver skal bruges. 

 


Svar #8
26. oktober 2011 af alog (Slettet)

Ville de hjælpe hvis jeg skriver alle mine beregninger for en enkelt tone??


Svar #9
26. oktober 2011 af alog (Slettet)

ville det


Svar #10
26. oktober 2011 af alog (Slettet)

?


Svar #11
26. oktober 2011 af alog (Slettet)

er der slet ingen der vil hjælpe???


Brugbart svar (2)

Svar #12
27. oktober 2011 af mathon

 

     v = f ·4 · L = 4·(L·f)                                      du bør opdage, at L·f er konstant

                                                                            dvs omvendt proportionale


Skriv et svar til: Frekvenser og lydens hastighed - hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.