Matematik

Hjælp til lille Mat aflevering

30. oktober 2011 af NathanDrake (Slettet) - Niveau: C-niveau

Det forudsættes i det følgende, at den lineære sammenhæng også gælder for større vanddybder. I Filip¬piner¬graven er der målt en vanddybde på 10.265 m.

c) Bestem trykket i denne dybde. 

 

En ubåd er i færd med at dykke. Den kan højest tåle et tryk på 30 atm.

d) Hvor meget vokser trykket på ubåden når den dykker 10 meter længere ned?

e) Bestem den største vanddybde, hvortil denne ubåd kan dykke.

 

Nogle der kender en formel til disse, eller bare kan forklare hvordan de laves? 

Tak på forhånd!


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. oktober 2011 af lucillepostej (Slettet)

er der ikke flere oplysninger? Du har ikke skrevet opgave a og b ind, er der noget i de svar, som vi skal bruge?


Svar #2
30. oktober 2011 af NathanDrake (Slettet)

hov, jeg beklager. Opgaverne ser således ud: 



Skemaet viser trykket i forskellige dybder under havoverfladen.

Dybde (m) 10 13 35 40 100
Tryk (atm) 1,96 2,25 4,36 4,84 10,60

a) Gør rede for, at der med god tilnærmelse er en lineær sammenhæng mellem trykket og dybden. (Her har jeg skrevet at det er fordi at R^2 ligger præcist på 1.)

b) Bestem en regneforskrift for denne sammenhæng. ( Er ikke sikker, men fik y = 0,096x + 1,0008)

Det forudsættes i det følgende, at den lineære sammenhæng også gælder for større vanddybder. I Filip¬piner¬graven er der målt en vanddybde på 10.265 m.

c) Bestem trykket i denne dybde.

En ubåd er i færd med at dykke. Den kan højest tåle et tryk på 30 atm.

d) Hvor meget vokser trykket på ubåden når den dykker 10 meter længere ned?

e) Bestem den største vanddybde, hvortil denne ubåd kan dykke.


Brugbart svar (2)

Svar #3
30. oktober 2011 af Kjær1000000 (Slettet)

Til opgave

a) ville jeg intagen punkterne i et koordinatsystem, og derefter lave en linie som tilnærmer sig alle punkterne.

b) Jeg vil her finde den regneforskrift, som passer til den rette linie du lavede i koordiantsystemmet. (Husk at skriv at du sætter x = dybde og y = tryk)

c) Sæt tallende ind i den regneforskrift du lige har lavet.

d) Regn trykke ud ved fx nul meter og ved ti meters dybde, og træk de to tal fra hinnanden.

e) Løs ligningen hvor du har sat 30 atm's tryk ind på y plads.


Svar #4
30. oktober 2011 af NathanDrake (Slettet)


Hmm

Jeg er lidt i tvivl om d) Forstår den ikke helt.


Hvad vil du sige at e) skulle give? Jeg har fået 302.075m, kan det passe?


Brugbart svar (2)

Svar #5
30. oktober 2011 af Kjær1000000 (Slettet)

D) Hvis du stadig mener at din regneforskrift giver y = 0,096x + 1,0008, så får du

0,096*0 + 1,0008=1,0008

0,096*10+1,0008= 1,9608

1,9608-1,0008= regn det ud og du finder dit svar.


E) udregningen er næsten rigtig, på nær lidt problemer med kommaet, jeg får det til 3020,75 m. (dette passer ikke med tallene i tabbellen, så se på om regneforskrift passer med rette linie i koordinatsystemet)


Svar #6
30. oktober 2011 af NathanDrake (Slettet)


d)    Tak! 


E) Regneforskriften skulle gerne passe da jeg  har tilføjet en tendenslinje med de korrekte tal i tabel og så trykket på vis ligning i diagram. 
Men vil 302.075 ikke passe med 30atm?

udregning --> 30-1,0008 = 28,9992

28.9992/0.096 = 302,075.
Lommeregneren siger hvertfald det. Eller er den ubrugelig i dette tilfælde?


Brugbart svar (1)

Svar #7
30. oktober 2011 af Kjær1000000 (Slettet)

Det lyder meget fornuftigt, i forhold udregningen og i forhold til regneforskriften.


Svar #8
30. oktober 2011 af NathanDrake (Slettet)

Okay, jeg bruger det så ;) 
Mange tusind tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Hjælp til lille Mat aflevering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.