Matematik

vinkel

08. november 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Hey :D

 

Hvad er det man gør når man skal bestemme en vinkel mellem a (en plan) og en sideflade kaldet, fx ABC. Vil bare have en lille forklaring så jeg kan komme i gang med en opgave. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2011 af mathon

  

              ...vinklen mellen to planer er lig med vinklen mellem deres normalvektorer


Svar #2
08. november 2011 af Ultraviolet (Slettet)

så ABC er et plan?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Såfremt de tre punkter A, B og C ikke ligger på linie, definerer de en plan.


Svar #4
08. november 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Ok så man skal bruge deres normalvektor. Jeg har en ligning for den ene plan og ud fra denne ligning har jeg fundet dens normalvektor. Man har ikke oplyst den anden plans ligning men vi har punkterne til A, B og C?

 

Det er denne opgave:

En pyramideformet bygning skal bygges på en skråning. Modellens hjørnepunkter beretgens A, B, C, D og T, hvor T er toppen af bygningen. I modellen svarer kvadratet EFCD til et vandret gulv i bygningen og firkanten ABCD svarer til bygningens grundplan. Firkanten ABCD er en del af planen alfa med ligningen:

x+3z+20 = 0

Herudover er følgende koordinater oplyst:

T(0,0,20)

F(20,20,0)

C(-20,20,0)

D(-20,-20,0)

a) Bestem afstanden fra T til alfa.

b) Bestem vinklen mellem alfa og sidefladen, der indeholder T, D og C

c) Bestem en parameterfremstilling for linjen gennem T og F, og bestem koordinatsættet til punktet B i planen alfa.

 

n1= (1,0,3) men n2=?


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

b) Bestem en normalvektor til planen, der indeholder T, D og C . Benyt vektoren TD × TC


Svar #6
09. november 2011 af Ultraviolet (Slettet)

LIGE ET DUMT spg., hvorfor er det TD og ikke DT?


Svar #7
09. november 2011 af Ultraviolet (Slettet)

Så når man finder krydsproduktet af to vektorer, fx TD × TC så finder man også deres normalvektor. 


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Fordi jeg skrev bogstaverne i den rækkefølge. Du er da velkommen til at bruge DT i stedet for TD . (Hvad sker der så med normalvektoren, hvis du bruger DT × TC i stedet for TD × TC ?).


Brugbart svar (0)

Svar #9
09. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ikke deres normalvektor. Krydsproduktet af to vektorer a og b er en vektor, der er ortogonal til både vektor a og vektor b . Krydsproduktet a × b står derfor vinkelret på en plan, der er udspændt af de to vektorer.


Svar #10
09. november 2011 af Ultraviolet (Slettet)

så n2= (0,0,0) ?


Svar #11
09. november 2011 af Ultraviolet (Slettet)

#8: Bare et gæt, man får omvendt fortegn? 


Svar #12
09. november 2011 af Ultraviolet (Slettet)

#9: men hvis den står vinkelret på er det så ikke en normalvektor?


Brugbart svar (0)

Svar #13
09. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Man skal beregne vektoren TD × TC (eller en tilsvarende vektor). Det bliver ikke nulvektoren.

 

#11 -- Ja, det er korrekt. Der gælder jo, at DT = - TD


Brugbart svar (0)

Svar #14
09. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jo, det er en normalvektor til planen, der udspændes af de to vektorer.


Svar #15
09. november 2011 af Ultraviolet (Slettet)

13: er n2: (800,0,-800), fordi ((-20)*(-20)-20*(-20)), (-20*(-20)-(-20*-20), (-20*20-(-20)*(-20)) = (800,0,-800). 


Brugbart svar (0)

Svar #16
09. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#15

Nej, det er heller ikke korrekt. Man har

TC = (-20 ; 20 ; -20) og TD = (-20 ; -20 ; -20) , så

TC × TD = 20·20 · ( -1 ; 1 ; -1 ) × ( -1 ; -1 ; -1 ) = 400 · ( 0 ; 0 ; 2 ) = ( 0 ; 0 ; 800 )


Brugbart svar (0)

Svar #17
09. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Rettelse til #16 (der skal helt ignoreres).

#15

Det er korrekt, hvis du beregnede TD × TC . Man har

TC = (-20 ; 20 ; -20) og TD = (-20 ; -20 ; -20) , så

TC × TD = 20·20 · ( -1 ; 1 ; -1 ) × ( -1 ; -1 ; -1 )

               = 20·20 · ( 1 ; -1 ; 1 ) × ( 1 ; 1 ; 1 )

               = 400 · ( i - j + k) × ( i + j + k)

               = 400 · ( i×j + i×k - j×i - j×k + k×i + k×j)

               = 400 · 2(i×j + k×j)

               = 800 · (k - i)

               = 800 · ( -1 ; 0 ; 1 ) = ( -800 ; 0 ; 800 ),

og dermed

TD × TC = ( 800 ; 0 ; -800 )


Svar #18
09. november 2011 af Ultraviolet (Slettet)

er vinklen så 18,44? 


Brugbart svar (0)

Svar #19
09. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#18

Hvordan fandt du det? Og mener du 18,44º ?


Svar #20
09. november 2011 af Ultraviolet (Slettet)

17#: så må jeg bruge begge fremgangsmåder? Hvis ja hvordan kan det være for man får jo to forskellige resultater.


Forrige 1 2 Næste

Der er 31 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.