Matematik

Ligning.

09. november 2011 af annerete (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Kan jeg få hjælp til flg. ligning, som jeg sletikke kan finde rundt i. Gerne med mellemregninger og evt. forklaringer.

3/7x-7/9=½(x-3)

Tusind tak. Merete


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Der er ingen grund til at gentage opgaven, som du lige har startet her https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1100508


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. november 2011 af PeterValberg

Okay, den tager vi stille og rolig :-)
 

3/7·x - 7/9 = 1/2(x - 3)                       gang ind i parentesen på hvert led
3/7·x - 7/9 = 1/2·x - 3/2                     saml x'erne på den ene side og de "almindelige" tal på den anden
3/7·x -1/2·x = -3/2 + 7/9                    så skal der "skabes" fællesnævnere: venstre 14, højre 18
6/14·x - 7/14·x = -27/18 + 14/18         træk på fælles brøkstreger
(6 - 7)/14·x = (-27+ 14)/18
-1/14·x = -13/18                                  gang begge sider med -14
x = 182/18                                           forkort brøken
x = 91/9

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
10. november 2011 af annerete (Slettet)

Tusind tak. Jeg kan stort set godt se det. Har lidt svært ved brøkregningen, men kan jo se, at når man har en brøk kan man gange på begge sider med det samme tal.

MVH Merete


Skriv et svar til: Ligning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.