Kemi

Udregning af stofmængde

16. november 2011 af applemac (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej.

Jeg har brug for lidt hjælp. 

Den stillede opgave lyder således:

Beregn stofmængden af natriumcabonat i 5 g "Heptahydrat", og beregn stofmængden af vand i samme portion. 


Natriumcarbonat: Na2CO

"Heptahydrat": Na2CO3•7H2O

 

Den molaremasse:

M(Na2CO3) : 105,99 g/mol

M(H2O): 18,016 g/mol

 

Stofmængden:

n=m/M

n(Na2CO3) : 5 g / 105,99 g/mol = 0,04717 mol 

n(H2O): 5 g / 18,016 g/mol = 0,2775 mol

 

Mit spørgsmål er nu: 

1.hvordan beregnes krystalvand, er der en generel regel for det?

2. Er dette det rigtig resultat?

3. Kan jeg direkte benytte massen af heptahydrat i mine beregninger for henholdsvis natriumcarbonat og vand, når massen består af disse på samme tid? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. november 2011 af mathon

 

        masseprocenter
                                        pmasse(Na2CO3) = ((105,99 g·mol-1) / ((105,99+7·18,02) g·mol-1) ·100 = 45,7

                                        pmasse(H2O) = (7·(18,02 g·mol-1) / ((105,99+7·18,02) g·mol-1)) ·100 = 54,3


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. november 2011 af Crushhymn (Slettet)

Krystalvand skal altid medregnes i molarmassen
M(Na2CO3+7H2O) = 231.99 g/mol
så udregner du som før og får en stofmængde, dette er stofmængden på natriumcarbonat, og da der er 7 krystalvand på, er stofmængden af vand derved 7 gange højere (i følge det jeg husker)

n(Na2CO3) = 5/231.99 g/mol = 0.0215mol
n(H2O) = 7*n(Na2CO3) = 0.1508mol

\Chr


Skriv et svar til: Udregning af stofmængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.