Matematik

Usikker omkring forståelse af en opgave

19. november 2011 af Linneaa (Slettet)

Jeg er lidt usikker omkring forståelsen af denne opgave:

I en have skal anlægges en cirkulær pool. Omkring poolen skal der være en 1 m bred flisebelægning.

1.Tegn en skitse af pool (radius r) med flisebelægning udenom.
Skal man tegne radiusen for kun poolen eller er det poolen og flisebeløgningen?


Brugbart svar (3)

Svar #1
19. november 2011 af peter lind

Det er både pool og flisebelægning


Brugbart svar (2)

Svar #2
19. november 2011 af SuneChr

# 0  1)    Lad os sige poolen er 3,6 m i diameter, eller dens radius 1,8 m og fliserne går 1 m ud fra poolens kant.

Tegnes i målestoksforholdet  1 : 100  skal metermålene i virkeligheden hedde cm på papiret.

Udmål poolens radius = 1,8 cm i passeren og slå cirklen. Med samme centrum slå en cirkel med radius 2,8 cm.

Ringen er da flisebelægningen.

Hvordan fliserne ser ud vides ikke, men du kan fra centrum trække stråler ud med linealen og evt. vinkelmåler.


Svar #3
19. november 2011 af Linneaa (Slettet)

Mange tak for hjælpen!

i opgave 2:

Opskriv et udtryk for det samlede areal af pool og flisebelægning. Hvad er dette areal, når r = 3 m?

Udtryk:

x=flisebelægningens bredde

A=π•(r+x)2

dvs. A=π•(r+x)2=50,27m2

Er dette rigtigt? :D


Brugbart svar (3)

Svar #4
19. november 2011 af SuneChr

# 3   Ja.


Brugbart svar (2)

Svar #5
19. november 2011 af peter lind

metoden er rigtig


Svar #6
19. november 2011 af Linneaa (Slettet)

Okay, så hvis jeg opskriv en ligning for sammenhængen mellem arealet af flisebelægningen og r. vil det så være:

A½-π-r=x


Brugbart svar (3)

Svar #7
19. november 2011 af SuneChr

Arealet af fliseringen  =  π·(r + 1)2 - π·r =  π·(1 + 2·r)    m2


Svar #8
19. november 2011 af Linneaa (Slettet)

Er det muligt, at jeg kan få en forklaring? Jeg føler ikke jeg kunne følge med.


Brugbart svar (3)

Svar #9
19. november 2011 af SuneChr

(*)  Arealet af fliseringen + poolen  =  π·(r + 1)2        1-tallet er flisens bredde.

(**) Arealet af poolen  =  π·r2

Arealet af fliseringen  =  (*) - (**) 

Arealet af fliseringen  =  π·(r + 1)2 - π·r2  =   π·(r2 + 12 + 2·1·r) - π·r =  π·(1 + 2·r)

Svar til # 10     (30 - π) / (2·π)   idet  r skal isoleres.


Svar #10
19. november 2011 af Linneaa (Slettet)

Mange tak, så forstod jeg det bedre. :D
Hvis flisearealet er 30 m2 og jeg skal beregne radius af den indre pool.

er det så:

r=3π2/30 m2


Brugbart svar (3)

Svar #11
19. november 2011 af SuneChr

# 10     r =  (30 - π) / (2·π)  =  (15 / π)  -  ½  =  4,27 m


Skriv et svar til: Usikker omkring forståelse af en opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.