Matematik

Bestemt V som funktion af r

20. november 2011 af nuggety (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg håber virkelig meget, at der er nogen, der kan hjælpe mig med følgende opgave: 

En bestemt type af massive metalgenstande fremkommer ved at fjerne en halvkugle i hver
ende af en cylinder. Radius i halvkuglerne er lig med cylinderens radius. For en
metalgenstand af denne type, hvor overfladen skal være 4 dm2, gælder, at

2πrh+4πr^2 = 4 og V = πr^2h-4/3πr^3

Bestemt V som en funktion af r

Jeg har kigget rundt i nogle gamle tråde, men jeg kan simpelthen ikke finde ud af det - her er det, jeg indtil videre er kommet frem til, men jeg er slet ikke sikker på, det er korrekt:

I den første ligning isoleres h:

2πrh+4πr^2 = 4
(/2πr)
h+2r = 4/2πr
(-2r)
h=2r/πr

2r/πr indsættes i ligning nr. 2 i stedet for h:

πr^2(2/πr)-4/3πr^3

 

Så skal ligningen vel forkortes, men der er jeg lidt i tvivl, hvordan man gør? Jeg håber, der er nogle, der kan hjælpe :)

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du får ikke isoleret h korrekt

2πrh+4πr2 = 4 , giver

h = (4 - 4πr2) / (2πr) = 2/(πr) - 2r ,

der så indsættes i udtrykket for V .


Svar #2
20. november 2011 af nuggety (Slettet)

Tak! Så det er dette, der skal forkortes: V = πr^2(2/(πr)–2r)-4/3πr^3  ?

Hmm... Kan du hjælpe med det?
 


Svar #3
20. november 2011 af nuggety (Slettet)

Hvis du altså gider :D


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Så er

V = π·r2·h - (4π/3)·r3

   = π·r2·(2/(πr) - 2r) - (4π/3)·r3

   = 2r - π·(2 + 4/3)·r3

   = 2r - (10π/3)·r3


Svar #5
20. november 2011 af nuggety (Slettet)

Jeg håber ikke, du bliver irriteret over, at jeg spørger igen - men jeg er ikke helt med på, hvordan du kom fra π·r^2·(2/(πr) - 2r) - (4π/3)·r^3 til 2r - π·(2 + 4/3)·r^3, og endnu mindre forstår jeg, hvordan du kom fra det til slutresultatet? :) Hvad gjorde du?


Svar #6
20. november 2011 af nuggety (Slettet)

Og hvordan får du -4/3*π*r^3 til at blive -(4π/3)·r^3? :/


Skriv et svar til: Bestemt V som funktion af r

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.