Matematik

hjælp til funktioner

26. november 2011 af yaba (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg har nogle problemer med en opgave, håber i kan hjælpe mig.

Hvis r betegner funktionen givet ved r(x) = 4/5x, vil sammenhængen mellem tem-
peraturskalaerne Celcius og Reaumur være bestemt ved r(tc) = tR.

Bestem regneforskrifter for r ^-1, f 0r ^-1 og r0f ^-1, hvor f(x) =9/5 x + 32

Gør derefter rede for hvilke temperaturskalaer hver af de tre funktioner giver
sammenhængen mellem.

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. november 2011 af mette48 (Slettet)

r(x) = 4/5x                                                                                      Cencius -> Raaumur

r(x) = 4/5x    y=4/5x              x=5/4y         f -1(x)=5/4x               Reaumur -> Cencius

f(x) =9/5 x + 32                                                                             F -> C

f(x) =9/5 x + 32        y =9/5 x + 32      x =  (y-32)*5/9                C->F

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
26. november 2011 af Andersen11 (Slettet)

#1

Faktisk er det lige omvendt med de to Fahrenheit/Celsius omskrivninger, idet

f(x) = (9/5)·x + 32        beskriver omregningen fra C -> F

mens

f-1(x) = (5/9)·(x-32)    beskriver omregningen fra F -> C

Det hedder i øvrigt Celsius efter den svenske astronom Anders Celsius.


Svar #3
26. november 2011 af yaba (Slettet)

tak :D

 


Skriv et svar til: hjælp til funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.