Matematik

En kasse er 5 cm høj

01. december 2011 af KLWG (Slettet) - Niveau: B-niveau

En kasse er 5 cm høj.

Hvordan skal kassens længde, x cm, og bredde, y cm, vælges når rumfanget skal være så stort som muligt, og når det yderligere skal gælde at bundens omkreds skal være 20, dvs. 2x+2y=20?

Er der en der kan hjælpe mig? og meget gerne forklare hvad du gør:-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. december 2011 af Studieguruen (Slettet)

Der gælder, at

V = x·y·5 , og

2x + 2y = 20 , eller x + y = 10 .

Isoler y og indsæt i udtrykket for V. Herefter finder du maksimum for V(x) ved at løse V '(x) = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. december 2011 af mathon

 

                          x + y = 10

                          y = (10-x)

                          V = h·y·x

                          V = 5·(10-x)·x

                          V(x) = -5x2 + 50x

                          V '(x) = -10x + 50

ekstremum
       kræver
                          V '(x) = 0
                         

 


Svar #3
01. december 2011 af KLWG (Slettet)

Må man selv bestemme hvad man isolerer?

og hvis isolerer x i stedet for kan man så gøre følgende:

x=20*2y/2

V=20*2y/2*5

skal man så ikke differentiere udtrykket og så løse V'(y)=0?

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

Det kan du også gøre, ja.

x = 10 - y , så

V(y) = y·(10 - y)·5 = -5y2 + 50y , og

V'(y) = -10y + 50

Du benytter så, at

-10y + 50 = 0 , hvoraf

y = 50/10 = 5


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. december 2011 af Andersen11 (Slettet)

Kassens højde er for så vidt uden betydning. Det drejer sig om at gøre bundens areal så stort som muligt samtidig med, at bundens omkreds fastholdes på 20cm . Her kommer kvadratet altid ud som løsningen.


Svar #6
01. december 2011 af KLWG (Slettet)

Når man så har løst V'(x)=0 og lavet sin fortegensundersøgelse kan man så bare godt skrive følgende i sin konklusion:

kassen rumfang bliver altså maximalt hvis siderne x og y er lig med 5 cm og det skal gælde at bundens omkreds skal være 20.


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. december 2011 af Studieguruen (Slettet)

#6

Ja, det er korrekt.


Svar #8
01. december 2011 af KLWG (Slettet)

Tusind tak for jeres hjælp:-)


Skriv et svar til: En kasse er 5 cm høj

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.