Matematik

Forkort en brøk

17. december 2011 af cecilied34 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

 

Jeg ved godt at man skal dividere tæller og nævner med det samme tal, men når brøken bliver meget høj, synes jeg det bliver uoverskueligt.

f.eks:

437

___

741

 

hvordan bør jeg bære mig ad?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2011 af nielsenHTX

det er også svært bare lige at se hvilket tal som går op i 437 og 741....men du kan prøve med 19.


Svar #2
17. december 2011 af cecilied34 (Slettet)

så man er nødt til bare at kunne se det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. december 2011 af mette48 (Slettet)

Nej man kan prøve sig frem, ved at starte nedefra og se om primtallene går op i tallet. Hvis man når over √ af det tal man undersøger er tallet et primtal.

Hvis du vil finde et tal der går op i begge tal, kan det betale sig at lede efter et tal der går op i forskellen på de to tal.

741 - 437= 304

derefter opløses tallet i primfaktorer

304 = 152*2 = 76*2*2 = 38*2*2*2 = 19 * 2*2*2*2

da de to oprindelige tal ikke er lige, går 2 ikke op i dem, se om ikke 19 går op i dem begge to


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. december 2011 af whereab (Slettet)

Man kan også beregne den største fælles divisor


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. december 2011 af mette48 (Slettet)

#4 Ja det kan man da, det er bare et større arbejde end den i #3 nævnte


Skriv et svar til: Forkort en brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.