Matematik

formel, løsning ifht. enheder

05. januar 2012 af fafdsafasd (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg sidder med denne formel, og kan ikke finde ud af, hvordan jeg skal regne den ud, ifht benævnelsen 'm/s2'. Skal jeg se bort fra denne, eller skal den på nogen måde indgå?

 

Epot = m ⋅ g ⋅ h

m = masse

g = tyngdeacc.

h = højde

 

           Epot = 0,3 kg ⋅ 9,807 m/s² ⋅ 1,5 m


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2012 af WHiP (Slettet)

Når du ganger enhederne sammen får du kg*m2/s2, hvilket er en anden enhed for J.


Svar #2
05. januar 2012 af fafdsafasd (Slettet)

Så jeg ser bort fra enhederne, da resultatet ender i J?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Nej, man skal da aldrig se bort fra enhederne. Man ganger talværdierne sammen, og enhederne sammen.


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. januar 2012 af WHiP (Slettet)

Nej. kg*m2/s2 er det samme som Joule.


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. januar 2012 af mathon

                      (kg·(m/s2)) · m =  (kg·(N/kg)) · m  = N·m = J


Svar #6
05. januar 2012 af fafdsafasd (Slettet)

Ja, men i eksemplet? Jeg kan også spørge anderledes: kan I forkalre mig, hvordan jeg skal gange tallene sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Faktorernes orden er jo ligegyldig:

Epot = 0,3 kg ⋅ 9,807 m/s² ⋅ 1,5 m = 0,3 · 9,807 · 1,5 kg · m/s2 · m

Gang tallene sammen for sig, og gang enhederne sammen for sig.


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. januar 2012 af WHiP (Slettet)

Du skal jo bare dele den op så du ganger tallene sammen og enhederne sammen.

Epot = 0,3 kg ⋅ 9,807 m/s² ⋅ 1,5 m≈4,4 kg*m2/s2 ⇔ 4,4J


Svar #9
05. januar 2012 af fafdsafasd (Slettet)

Jeg beklager, men jeg forstår det stadig ikke helt. Kan I uddybe?


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Det er skåret ud i tommetykt pap ovenfor. Hvad er det mere præcist, du ikke forstår i det?

Man skal udregne et produkt, og det gør man at gange talværdierne sammen for sig, og enhederne sammen for sig.


Svar #11
05. januar 2012 af fafdsafasd (Slettet)

Jeg forstår ikke hvorledes man ganger enhederne med hinanden? Og hvorfor det giver 4,4 J, når det er tydeligt, at produktet af tallene er langt over?


Brugbart svar (0)

Svar #12
05. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ganger man tallene sammen, får man

0,3 · 9,807 · 1,5 = 4,41315 ≈ 4,4

Ganger man enhederne sammen får man

kg · m/s2 · m = N · m = J

Dermed fås

Epot = 4,4 J


Svar #13
05. januar 2012 af fafdsafasd (Slettet)

Okay, jeg har den nu. Tak skal I have!


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. januar 2012 af Deeweext0 (Slettet)

Forklaring følger!

 

Du får stillet formlen for potentiel energi, og får af vide at man finder den potentielle energi ud fra massen gange tyngdeaccellerationen ganget med højden af 'faldet'. Da dit spørgsmål er blevet drejet over på hvordan man ser på enheder vil jeg lige forklare det lidt mere. Det er klart at du måler forskellige ting i forskellige enheder, eksempelvis måles din masse i kilogram (kg) og accelerationen måles (er opgivet) i m/s2 og højden bliver målt i meter. Kan godt forstå du er forvirret, det var dog en masse ting, og i fysikens verden må man aldrig smide enhederne væk fra sin beregning, fordi smider vi enhederne væk er vi tilbage i noget 9. klasse's matematik med at gange tal sammen, men ikke mere end det. Men hvilken enhed skal vi så bruge om Epot altså den potentielle energi, normalt måles det meste energi i joule (j) men lad os se om vi kommer til det, vi har jo intet med joule at gøre i de tal vi har (endnu)!  Vi starter med at gange tallene sammen, vi vedi fra matematiken at når man ganger er faktorernes orden lieggyldig, men enhederne skal bare følge deres repreæsentive tal. Det betyder at vi får en beregning der ser ud som følgende:

Epot = 0,3 kg ⋅ 9,807 m/s² ⋅ 1,5 m

Epot = 4,41315 (?)

Nu har jeg med vilje ventet med at sætte enheden på det ovenstående. Vi har ganget tallene sammen, så vi har fået en enhed der hedder "kg⋅m/s² ⋅m" hvilken må siges at være en dum enhed, men det gør ikke at svaret 4,41315 "kg⋅m/s² ⋅m" er forkert. Tværdigmod er det stadig helt rigtigt, men ikke særlig godt at arbejde med. Det smarte trick vi nu får, er at vi ved at enheden joule (j) i sidste ende faktisk er det samme som "kg⋅m/s² ⋅m" så vi kan erstatte vores lange enheds udtryk med joule istedet for, hvilken var heldtigt når energi måles i joule (ofte).

 

Hilsen,

Philip Falck


Svar #15
06. januar 2012 af fafdsafasd (Slettet)

Hej Philip

 

Mange tak for den detaljerede forklaring. Det giver fuldstændig mening nu (:

God weekend!


Skriv et svar til: formel, løsning ifht. enheder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.