Fysik

Opgave om skråt kast

08. januar 2012 af Marta003 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har problemer med at komme i gang med denne opgave. Er der nogen der kan hjælpe mig med at komme i gang og finde frem til det rigtige resusltat?

Det ville være dejligt, hvis I kunne hjælpe! :)

En bombeflyver flyver vandret med en konstant fart på 300 m/s i en højde af 2000 m over jordens overflade. Flyveren vil bombardere et mål på jorden

a) Hvor lang er bombens ”faldtid”?

b) Hvor langt før målet (regnet vandret) skal bomben slippes?

c) Med hvilken skrå fart, rammer bomben målet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

a) Faldtiden bestemmes af den lodrette bevægelse alene. Benyt y = (1/2)gt2 .

b) Når bomben slippes har den samme hastighed i vandret retning som flyet. Benyt den beregnede faldtid til at beregne, hvor langt bomben bevæger sig i vandret retning.

c) Beregn hastighederne i vandret og lodret retning ved nedslagspunktet, og kvadrer dem sammen ved hjælp af Pythagoras.


Svar #2
08. januar 2012 af Marta003 (Slettet)

Mange tak for hjælpen, tror godt, at jeg kan finde ud af det nu :)

Men det kan godt være, at der kommer et spørgsmål, hvis jeg går i stå igen.


Svar #3
09. januar 2012 af Marta003 (Slettet)

Når jeg bruger den beregnede faldtid, skal jeg så bruge denne: v_x=v_0*cos(alfa)?
I så fald, kender jeg jo ikke alfa.

Og hvad mener du med at bestemme hastighederne i nedfaldspunktet?


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Genlæs #1.

a) Faldtiden t0 beregnes ud fra den lodrette bevægelse:

2000m = (1/2)gt02 , dvs

t0 = (2·2000m/g)1/2

b) I vandret retning bevæger bomben sig med en konstant hastighed svarende til flyets hastighed. I løbet af faldtiden t0 bevæger bomben sig den vandrette afstand

x0 = 300m/s · t0

c) Ved nedfaldstidpunktet har bomben den konstante hastighed vx = 300m/s i vandret retning, og hastigheden i lodret retning er

vy = -g·t0 .

Bombens fart ved nedslaget er da

v = (vx2 + vy2)1/2

 


Svar #5
09. januar 2012 af Marta003 (Slettet)

Jeg har en facitliste, og det passer altså ikke.

Den første a) har jeg regnet ud ved at sige

y=1/2gt^2

og så isoleret t:

t=Kvadratrod(y/(1/2)·g

Det bliver 20 sekunder , hvilket stemmer overens med facit

I b) bruger jeg denne x0 = 300m/s · t0 = 300m/s·20^2=120000m=120 km -> denne skal kun give 6 km :s
Hvad kan være forkert her?


Svar #6
09. januar 2012 af Marta003 (Slettet)

Hov ja, det er det samme vi har gjort i a)


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du skal jo gange med t0 , ikke med t02 , for at beregne x0 .

x0 = 300m/s · 20s = 6000m = 6km


Svar #8
09. januar 2012 af Marta003 (Slettet)

Gud ja, det havde jeg lige overset, men nu har jeg styr på det. 

Tusind tak for hjælpen! :)


Skriv et svar til: Opgave om skråt kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.