Matematik

betydningen af nulrummet

09. januar 2012 af Mathematica (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Lad A være en mxn-matrix, og antag at A ved hjælp af rækkeoperationer er omdannet til en trappematrix A' med d trin. Der gælder da:
1) Hvis m>d findes en søjle B så ligningssystemet ingen løsninger har.
2) Hvis n>d har matrixligningen AX=0 en løsningsmængde givet en parameterfremstilling med n-d parametre.
3) Hvis m=n=d har ligningssystemet AX=B netop én løsning for hver B.

Jeg forstår fuldt ud 1) og 3). 2) giver mig til gengæld lidt problemer. Jeg forstår ikke hvor man ændrer ligningen fra AX=B til AX=0, for det første ville da også gælde ikke?
Mit bud er, at det bruges senere til at bevise sætninger for vektorrum.
For mængden af x'er, hvor den lineære afbildning f : U->V blot sender x over i 0-vektoren, vil altid udgøre et underrum i U, og man kan derfor definere dimensionen af dette underrum til n-d og senere bevise, at dimensionen af U er lig dimensionen af billedet ved f + dimensionen af det ovennævnte underrum. Til gengæld vil løsningerne til ligningen AX=B ikke udgøre noget underrum. Men jeg er ikke sikker..
Der er nok noget dybere ved denne nul-vektor, som jeg ikke ser, og det irriterer mig altså lidt. Kan I hjælpe mig? :)


Skriv et svar til: betydningen af nulrummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.