Matematik

En kugles ligning

12. januar 2012 af Leo123 (Slettet)

hej jeg er igang med en opgave, men er lidt rundt på gulvet desværre og jeg vil  sætte pris på noget hjælp :)

opgaven lyder således:

 

En kugle har ligningen:

x^2+y^2+z^2-14x+2y-10z= -39

Vis, at punkterne A(11,-5,7) og B(3,-3,9) ligger på kuglen og bestem ligningen for kuglens tangentplaner i disse to punkter

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Eftervis ved udregning, at de to punkters koordinatsæt tilfredsstiller kugleligningen.

Omskriv kuglens ligning til standardformen, og benyt så kugle-tangentplanligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. januar 2012 af mathon

 

            (x-7)2+ (y+1)2 + (z-5)2 = -39 + 49 + 1 + 25

            (x-7)2+ (y+1)2 + (z-5)2 = 62


Svar #3
12. januar 2012 af Leo123 (Slettet)

det forstå jeg ikke kan i uddybe lidt mere og evt give et eksempel tak


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#3

Kan du ikke præcisere, hvad du ikke forstår?

Forstår du ikke, hvad det vil sige at indsætte et punkts koordinater i en ligning?

Forstår du ikke, hvordan man kvadratkompletterer leddene så ligningen kommer på standardformen?


Brugbart svar (0)

Svar #5
12. januar 2012 af mathon

   tangentplannormalvektor i A
                                                  n = [11,-5,7] - [7,-1,5]
   tangentplanligning i A
                                                  n · [x-11,y+5,z-7] = 0


   tangentplannormalvektor i B
                                                  n = [3,-3,9] - [7,-1,5]
   tangentplanligning i B
                                                  n · [x-3,y+3,z-9] = 0


Svar #6
12. januar 2012 af Leo123 (Slettet)

jeg forstår ikke hvordan jeg skal indsætte punkterne i lignignen, samt hvordan man bestemmer kuglens ligning på tangentpladen


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Kuglens ligning på den oprindelige form er

x2 +y2 +z2 -14x +2y -10z = -39

Heri indsætter man så punkt A's koordinater, x = 11, y = -5, z = 7, dvs

112 + (-5)2 + 72 -14·11 + 2·(-5) -10·7

som man regner ud og sammenligner med ligningens højreside -39 . Hvis de to tal er lige store, ligger punktet på kuglen.


Svar #8
12. januar 2012 af Leo123 (Slettet)

det forstå jeg ikk mathon, men ibogen står der at svaret bliver

 

a^1:2x-2y+x=39

a^2:2x+y-2z= -15

hvordan får jeg det


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Du skal jo selv reducere videre fra #5 .


Svar #10
12. januar 2012 af Leo123 (Slettet)

jeg har lige prøvet jeg kan ikke få det til at fungere

de tal jeg udregner giver ingen mening


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. januar 2012 af mathon

   tangentplannormalvektor i A
                                                  n = [11,-5,7] - [7,-1,5] = [4,-4,2]
   tangentplanligning i A
                                                  [4,-4,2] · [x-11,y+5,z-7] = 0
                        
                                                  4x - 4y + 2z - 78 = 0                       divideret med 2

                                                  2x - 2y + z - 39 = 0
 

 


   tangentplannormalvektor i B
                                                  n = [3,-3,9] - [7,-1,5] = [-4,-2,4]
   tangentplanligning i B
                                                  [-4,-2,4] · [x-3,y+3,z-9] = 0

                                                  -4x - 2y + 4z - 30 = 0                       divideret med -2

                                                  2x + y - 2z + 15 = 0

                                                


Svar #12
12. januar 2012 af Leo123 (Slettet)

ok nu er jeg med man skal huske at dividere

 


Svar #13
12. januar 2012 af Leo123 (Slettet)

malthon har lige et spm. hvordan beregner du 78 som du senere hen dividere til 39


Svar #14
12. januar 2012 af Leo123 (Slettet)

kan du vise dine beregninger lidt dyber for jeg er lige blevet forvirret igen :D


Brugbart svar (0)

Svar #15
12. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#13

Det følger ved udregning af ligningen fra #11 (A)

[4 , -4 , 2] · [x-11 , y+5 , z-7] = 0 , hvor venstre side er et skalarprodukt af to vektorer, dvs.

4·(x-11) -4·(y+5) +2·(z-7) = 0 , eller

4x -44 -4y -20 +2z -14 = 0 , eller

4x -4y +2z -78 = 0

 


Skriv et svar til: En kugles ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.