Biologi

blodtyper og rhesus positiv eller negativ

15. januar 2012 af rillo97 (Slettet)

hvis et barn har blodtype 0 Rhesus positiv ligesom sin mor, hvad kan barnets far så have?


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. januar 2012 af mippe (Slettet)

blodtype A, B eller 0, men ved ikke med rhesus.


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. januar 2012 af TVT (Slettet)

Du skal tænke på at et gen har to alleler, disse kan være dominate og/eller ressesiv. Den dominante allel vil "vinde"

over den ressesive. Hvis begge alleler er ressesive, vil dette ressesiv "vinde".

 

1) Rhesus positiv = R= dominant

Rhesus negativ=r=ressesiv

Så faderen kan både have R og r i sine gener, da R i begge tilffælde vil dominere og bestemme blodtypen (Far: rr eller RR eller Rr)

 

2) AB0 systemet, har samme princip, men hvor A og B begge dominerer. 

Dvs A0 vil give blodtype A osv.

For at have blodtype o må begge forældre derfor have o!


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. januar 2012 af Dulugtergrimt (Slettet)

"2) AB0 systemet, har samme princip, men hvor A og B begge dominerer.

Dvs A0 vil give blodtype A osv.

For at have blodtype o må begge forældre derfor have o!"

Ikke korrekt! Moderen (og faderen også) kan sagtens have A0 eller B0 også. Det korrekte svar på spørgsmålet i #0 er derfor, at faderen kan være 0, A0 eller B0. Af resusfaktorer kan han være RR, Rr eller rr.


Brugbart svar (1)

Svar #4
17. januar 2012 af TVT (Slettet)

Moderen genotype OG fænotype må være OO , da der står hendes blodtype er nul.

Det er rigtigt at f.eks. forældrene kan have henholdsvis OO og BO kan få OO barn (50% sandsynlighed)

Her mente jeg dog bare at de begge havde O til stede i deres genotype; Udspecificerede ikke hvad hele genotypen var.

- min fejl at du misforstod mit svar!


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. januar 2012 af Dulugtergrimt (Slettet)

#4

Self. er moderen 00, når det står der. Det var så min fejl :)

Men godt så.. ser ud til at vi er enige.


Brugbart svar (1)

Svar #6
17. januar 2012 af TVT (Slettet)

Perfekt :)


Skriv et svar til: blodtyper og rhesus positiv eller negativ

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.