Matematik

Differentier f(x) = (0,5x-2)^-1

15. januar 2012 af siid002 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Ja som titlen siger, lyder opgaven på at funktionen f(x) = (0,5x-2)-1 skal differentieres

Jeg ved det er en sammensat funktion der skal differentieres efter reglen f(g(x))' = g *(x)*f '(g(x))

Dog kan jeg ikke komme igang , så jeg håber der er nogle genier der kan hjælpe :) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2012 af peter lind

Brug f(y) =y-1 =1/y og y = g(x) = ½x-2


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Eller brug reglen for differentiation af en kvotient.


Svar #3
15. januar 2012 af siid002 (Slettet)

#1


Brug f(y) =y-1 =1/y og y = g(x) = ½x-2

så kommer den vel til at hedde 1/(1/2x-2) ?
 

Hvad gør jeg så her fra 


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. januar 2012 af AskTheAfghan

... eller benyt Leibniz's notation, hvor

f(x) = 1/(0,5x - 2)   ... lad u = 0.5x - 2   ,    så f(x) = 1/u  

f'(x)  =   dy/dx   = dy/du             ·  du/dx

                        = d(1/u)/du       ·  d(0.5x - 2)/dx

                        = -u-2                ·  0.5

                        = -(0.5x - 2)-2    ·  0.5


Svar #5
15. januar 2012 af siid002 (Slettet)

#2


Eller brug reglen for differentiation af en kvotient.

Hvordan lyder den ?


Svar #6
15. januar 2012 af siid002 (Slettet)

#4


f(x) = 1/(0,5x - 2)

... lad u = 0.5x - 2

så f(x) = 1/u

dy/dx = dy/du  ·  du/dx

          = d(1/u)/du  · d(0.5x - 2)/dx

           = -u-2 · 0.5

           = -(0.5x - 2)-2 · 0.5

Det kan godt være jeg spørger dumt, men hvad er alt dette dy/dx for noget ? og er -(0.5x - 2)-2 · 0.5 den endelige differentialkvotient ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#5

(f/g)' = (f'g - fg') / g2

Her er f = 1 , så man får

(1/g)' = -g' / g2

[ (0,5x -2)-1 ]' = -0,5 / (0,5x - 2)2


Svar #8
15. januar 2012 af siid002 (Slettet)

#7


#5

(f/g)' = (f'g - fg') / g2

Her er f = 1 , så man får

(1/g)' = -g' / g2

[ (0,5x -2)-1 ]' = -0,5 / (0,5x - 2)2

Mit problem ligger i at jeg ikke forstår hvordan y-1 differentieres,


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. januar 2012 af peter lind

Du skal bruge potensreglen. (yn)' = n*yn-1 her med n = -1


Svar #10
15. januar 2012 af siid002 (Slettet)


Lad mig se om jeg forstår det:

(0,5x-2)-1 er sammen sat af y = g(x) = 0,5x-2 og f(y) = y-1

Funktionen differentieres ved at sige h'(x) = f '(y) * g'(x).. Dvs

h '(x) = -y-2 * 0.5 = -(0,5x-2)2*0,5

giver det nogen mening ?


Svar #11
15. januar 2012 af siid002 (Slettet)

eller er det sådan her:

y-1 => -1*y1-(-1) => -y2 => -(0,5x-2)2


Brugbart svar (0)

Svar #12
15. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det skal nu være -(0,5x-2)-2 * 0,5

Det stemmer jo også med #7 :

(1/g)' = -g' / g2


Brugbart svar (0)

Svar #13
15. januar 2012 af peter lind

Den i #10 er næsten rigtig. Der mangler blot et minus tegn på potensen i det aller sidste udtryk


Svar #14
15. januar 2012 af siid002 (Slettet)

#12


#10

Det skal nu være -(0,5x-2)-2 * 0,5

Det stemmer jo også med #7 :

(1/g)' = -g' / g2

Ja undskyld, min fejl... Men -(0,5x-2)-2 * 0,5 kan vel godt forkortes ?.. Er bare ikke sikker på hvordan parantesen udregnes..

Vil du vise mig det ?, det er det sidste jeg mangler :-))))
Du behøver ikke vises hvordan den udregnes, men vil gerne have den skrevet op hvis det er muligt


Brugbart svar (0)

Svar #15
15. januar 2012 af peter lind

Du kan godt forlænge i tæller og nævner med 4 =22 hvis du har lyst.  det givet 2/( 2(0,5x-2))2 ; men jeg kan ikke se det er nødvendig


Svar #16
15. januar 2012 af siid002 (Slettet)

#15


Du kan godt forlænge i tæller og nævner med 4 =22 hvis du har lyst.  det givet 2/( 2(0,5x-2))2 ; men jeg kan ikke se det er nødvendig

Det er mig der er helt væk.. Jeg skal nemlig finde ligningen for tangenten til funktionen.. Vil du tjekke hvad jeg gør forkert her ?

Punktet P(2,-1)

y = f'(x0) · (x - x0) + f(x0)

f '(x0) = -((0,5*2)-2)-2 *0.5=> (1+2)-2 *0.5 => 1*0.5 = 0.5

y = 0.5 * (x-2) + f(2) => 0.5x-1 + (-1) = 0.5x

Jeg ved at facit er -0.5x + 2,5 Men det giver mit ikke jo.


Brugbart svar (0)

Svar #17
15. januar 2012 af peter lind

Du smider blot  minustegnet væk ved beregning af f'(2) efter => (som bør være et lighedstegn). Desuden skifter du fortegn på 2 tallet inde i parentesen. Dette genoprettes efter det næste => (skal også være =) så det er muligvis blot en tastefejl


Svar #18
15. januar 2012 af siid002 (Slettet)

#17


Du smider blot  minustegnet væk ved beregning af f'(2) efter => (som bør være et lighedstegn). Desuden skifter du fortegn på 2 tallet inde i parentesen. Dette genoprettes efter det næste => (skal også være =) så det er muligvis blot en tastefejl

Synes der er mange minustegn efter  f'(2).. Kan du være lidt mere præcis omkring hvilket et af dem det skal være :) ?


Brugbart svar (0)

Svar #19
15. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Hvis du nu ikke gentog hele teksten fra det foregående spm., ville tråden ikke være så lang, og det ville være lettere at overskue hvert spørgsmål. Bare skriv "#17" i stedet for at klikke på "Citér"-linket.

I #16 skrev du

f '(x0) = -((0,5*2)-2)-2 *0.5=> (1+2)-2 *0.5 => 1*0.5 = 0.5

hvor du mister minustegnet foran hele udtrykket, og ændrer midlertidigt fortegnet inde i parentesen .

Det skal være

f'(2) = -0,5 / ((0,5·2 -2)2 = -0,5/(1 -2)2 = -0,5/(-1)2 = -0,5

Dernæst skriver du ved beregningen af ligningen, at -1 + (-1) = 0 , men det er jo -2 .


Svar #20
15. januar 2012 af siid002 (Slettet)

#19


#18

Hvis du nu ikke gentog hele teksten fra det foregående spm., ville tråden ikke være så lang, og det ville være lettere at overskue hvert spørgsmål. Bare skriv "#17" i stedet for at klikke på "Citér"-linket.

I #16 skrev du

f '(x0) = -((0,5*2)-2)-2 *0.5=> (1+2)-2 *0.5 => 1*0.5 = 0.5

hvor du mister minustegnet foran hele udtrykket, og ændrer midlertidigt fortegnet inde i parentesen .

Det skal være

f'(2) = -0,5 / ((0,5·2 -2)2 = -0,5/(1 -2)2 = -0,5/(-1)2 = -0,5

Dernæst skriver du ved beregningen af ligningen, at -1 + (-1) = 0 , men det er jo -2 .

Men så kommer ligningen jo til at hedde: -0.5*(x-2) + f(2) = -0,5x +2 Og jeg ved jo fra facit at den hedder -0,5x +2,5.. Hvor kan fejlen være ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.