Kemi

hvor mange mol kan der opløses

17. januar 2012 af ansigtet (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

har fået stillet opgave:

hvor mange mol Ag2SO4 kan opløses i 1 liter 1,0 M H2SO4?

opløselighedsprodukt Ag2SO4: 1,24*10^-5

pKa for HSO4- = 1,92

der skal ses bort fra evt. dannede sulfationer.

 

Ag2SO4 + H+  <--> 2Ag+  +  HSO4-

                  1,0-x        2x           1,0+x

er fundet frem til at ligevægtkonstanten er: 1,24*10^-5 / 10^-1,92 = 0,00103 

min lærer siger den skal løses ligesom en tredjegradsligning?

 

skal have et lille skub tror jeg for at kunne finde ud af den ...


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2012 af mathon

           

                                  [Ag+ (aq)]2 · [SO42- (aq)]  =  7,7·10-5 M3

                                  [Ag+ (aq)]2 · (1,104 M)  =  7,7·10-5 M3

                                  [Ag+ (aq)]2 = (7,7·10-5 M3) / (1,104 M) = 6,97·10-5 M2

                                  [Ag+ (aq)] = √(6,97·10-5 M2) = 0,0084 M
 

når der ses bort fra de minimalt tilførte ekstra sulfationer fra den opløste Ag2SO4-mængde
haves
                        [Ag+ (aq)]opløst = 0,0084 mol/L
ækvivalerende
                        0,0084 mol Ag2SO4 pr L opløsning
 

                 i 1 liter 1,0 M H2SO4 kan der opløses 0,0084 mol mol Ag2SO4


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. januar 2012 af mathon

detaljer

SO42--bidrag fra H2SO4 er 1 mol pr L

                                  
                                     HSO4- (aq)   +   H2O (l)   <--->   SO42- (aq)   +   H3O+ (aq)
molære koncentrationer:     (1-α)·c                                       α·c                   α·c

    Ostwalds fortyndingslov
                                               (α·c)2 / ((1-α)·c) = Ks

hvoraf
                                               cα2 + Ks·α - Ks = 0        med c = 1

                                               α2 + 10-1,92·α -10-1,92 = 0       0<α<1           pKs(HSO4-) = 1,92

                                               α = 0,104

SO42--bidrag fra HSO4-:
                                               α·c = 0,104·(1 mol/L) = 0,104 mol pr. L

SO42--koncentrationen
er således    
                                               [SO42-] = (1 mol/L) + (0,104 mol/L) = 1,104 M   
                       
                                                                                                                     


Skriv et svar til: hvor mange mol kan der opløses

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.