Matematik

Differentialfunktion - nulpunkter - minimum?

17. januar 2012 af Mirana (Slettet) - Niveau: A-niveau

En differentiabel funktion f(x) er defineret for alle x.

Grafen for f går gennem punktet (2,-4). Nulpunkter og fortegn for f ' (x) er som angivet på tallinjen:

x:                       -3                                  2

f ' (x)       -  -       0             - - -                0   + +

a) Gør rede for, at funktionen f har et minimum.

Skitser grafen for f.

Nogen der kan hjælpe med dette? sys det er svært!


Svar #1
17. januar 2012 af Mirana (Slettet)

Hvordan får jeg lavet punkterne om til en graf? Det lyder måske som et dumt spørgsmål, men jeg er meget i tvivl!!


Brugbart svar (2)

Svar #2
17. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#1

Du skal skitsere grafen for en funktion, der har de nævnte egenskaber. Bestem først funktionens monotoniforhold, og lav så en skitse.


Svar #3
17. januar 2012 af Mirana (Slettet)

Hejsa!

Jeg må ærlig indrømme at jeg ingenting forstår af monotoniforhold. 

Det er noget med at jeg skal finde f'(x) ? Det ville være rart hvis du ville hjælpe mig med en udredning :) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. januar 2012 af AskTheAfghan

f'(x) = (x - (-3))(x - 2) = x2 + x - 6

f(x) = ∫f'(x) dx + K = (x3/3) + (x2/2) - 6x + K        ... for at bestemme K, ved vi, at (2 ; f(2)) = (2 ; -4)  tjek #0

     f(2) = (23/3) + (22/2) - 6·2 + K = -4  ⇔  K = 10/3

          ... dvs.  f(x) = (x3/3) + (x2/2) - 6x + 10/3

     f(-3) = 101/6 = 16 + 5/6

     f(2) = -4

Da f(2) < f(-3) , må x = 2 være minimum.


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der er intet oplyst om, at funktionen f(x) er et polynomium, kun at den er differentiabel.

I øvrigt er x = 2 ikke et minimum, men et minimumspunkt; funktionsværdien f(2) = -4 er et minimum.

#3

Af fortegnsvariationen for f'(x) ser man, at funktionen f(x) har et minimum for x = 2.

Funktionen er monotont aftagende for x < 2 , og monotont voksende for x > 2 ; den har vandret vendetangent for x = -3, og den har et minimum for x = 2 , hvor f(2) = -4 .


Svar #6
18. januar 2012 af Mirana (Slettet)

Jeg forstår det stadigvæk ikke desværre. 

Kunne du lokkes til at uddybe det med menneskesprog? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Måske du så kunne forklare, hvad det er, du ikke forstår. Forstår du ikke, hvordan man benytter fortegnsvariationen for f'(x) til at aflæse monotoniforholdene for f(x)? Det hele er forklaret i #5.


Svar #8
19. januar 2012 af Mirana (Slettet)

Jeg forstår ikke hvad der menes. Jeg synes det er svært at forstå hvad der menes når der bruges alle de begreber. Jeg forstår ikke hvordan man benytter f'(x) til at aflæse monotoniforholdende. Jeg forstår ikke forklaringen i #5


Brugbart svar (0)

Svar #9
19. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man benytter, at

f'(x) > 0 ⇒ f(x) er voksende

f'(x) < 0 ⇒ f(x) er aftagende .

En funktion har lokalt minimum i x0, hvis fortegnsvariationen for f'(x) omkring x0 er      - 0 +
En funktion har lokalt makimum i x0, hvis fortegnsvariationen for f'(x) omkring x0 er      + 0 -

Hvis du ikke forstår begreberne, må du bruge mere tid på at sætte dig ind det.


Skriv et svar til: Differentialfunktion - nulpunkter - minimum?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.