Matematik

Linje vinkelret på ligning

25. januar 2012 af malacomus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Linje l har forskrift  y = 3x - 3  og normalvektor n = -3 over 1

En linje m går gennem (3,2)  og står vinkelret på l

 

Hvordan finder jeg forskriften til m?  :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2012 af mathon

 

          ...en linje kan naturligvis ikke være vinkelret på en ligning

             linjen m går gennem (3,2)  og har hældningstal -(1/3)...

 

                    y = -(1/3)x + b     gennem (3,2)


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. januar 2012 af PeterValberg

Hvis to rette linjer i et koordinatsystem er vinkelrette på hinanden (orthogonale)
gælder at produktet af deres hældningskoefficienter er lig med -1

l⊥m   ⇔   al·am = -1    ⇔   3·am = -1  ⇔  am = -1/3

samtidig har du et punkt på m:   (3,2)    som du sammen med am indsætter i modellen:

y = ax + b og bestemmmer værdien for bm

y = amx + bm
2 = (-1/3)·3 + b
b = 3

Ligning for m:   y = (-1/3)·x + 3

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Skriv et svar til: Linje vinkelret på ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.