Matematik

potens regression

27. januar 2012 af Batt (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej folkens. jeg har brug for lidt hjælp til opgave b i denne opgave, som burde være en opgave hvor man bare taster værdierne ind.

 

jeg har fået en potensregression som hedder 4*10^21*x^-14,26 <=> y=b*x^a

Så burde jeg jo bare indsætte 150 ind på x'es plads, men her får jeg 3,7*10^-10, hvilket er en meget lav temp. (så kan det passe)

Og det samme gælder, når jeg skal indsætte 120 på y's plads, får jeg 23,39 km/t (hvilket godt kunne passe)

Vedhæftet fil: auto.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Du har ikke beregnet konstanterne korrekt. Man finder

a = log(y2/y1) / log(x2/x1) = log(95/23,9) / log(50/25) = 1,9909

b = y1 / x1a = 0,039375


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. januar 2012 af melgaard (Slettet)

Andersen, kan du ikke hjælpe mig med mit seneste indlæg ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Der er allerede svaret.


Svar #4
27. januar 2012 af Batt (Slettet)

#1 må sku' ærligt indrømme er ikke helt med på beregning af konstanterne, de bliver vel oplyst i ligningen


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

To punkter giver to ligninger til bestemmelse af konstanterne a og b. Løsningen for konstanterne er sikkert til at finde i din bog, og de er givet i #1.

Men det er da korrekt, at de også kommer som resultat ved at foretage regression.


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Du har tilsyneladende lavet regression i Excel og blindt accepteret den måde, som Excel har fortolket datapunkterne uden at se på plottet.

Din regression svarer til data punkterne (x;y) = (25 ; 50) og (x;y) = (23,9 ; 95) .

Men datapunkterne er jo (x;y) = (25 ; 23,9) og (x;y) = (50 ; 95) .


Svar #7
27. januar 2012 af Batt (Slettet)

Altså jeg har bare plottet dem ind i eksel og bedt om en power regression og har fået ligningen 4*10^21*x^-14,26

hvor b-værdien må være 4 og a-værdien må være -14,26.

 

Den måde du gør det på i #1 tror jeg ikke jeg kender, jeg tror bogen har en anden formel for dette, kender ihvertfald ikke formlen du benytter.

 

#6 tror det er mig som har misforstået opgaven så, men under x står der jo 25 og 50.

Det er bare en underlig måde at skrive det på så.
Men hvordan skal jeg så skrive det på excel for er ikke helt med på hvordan dette også kan lade sig gøre
(x;y) = (25 ; 50) og (x;y) = (23,9 ; 95) .

 

#8 så min rækker på excel skal hedde:

x
25
23,9

og

y
50
95 

?


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Ja, og i #6 har jeg gjort opmærksom på, at du ikke har været ret omhyggelig med at se på, hvad Excel gjorde med dine data. Du har bare blindt accepteret resultatet uden at tænke selv. Du skal bytte om på rækker og søjler i din datatabel for at få den korrekte regression.

Formlerne for a og b kan du jo selv udlede på 2 minutter, som jeg gjorde det her i #1.


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Der er ikke tale om, at du har misfortolket x og y i tabellen, men om at Excel har sin egen måde at fortolke rækker og søjler på, når man plotter data i en tabel. Derfor skal man være opmærksom på, hvad Excel faktisk har plottet ved at kigge på plottet. Er plottet ikke det, man ønskede, er der en knap i plottets egenskaber, der kan bytte om på rækker og søjler i plottet.


Svar #10
28. januar 2012 af Batt (Slettet)

#9 Har lige kigget på min graf, og lavet det om, og passer med det nu opgav tidligere - den nye ligning hedder : y=0,039x^1,991 -  tak

b) jeg indsætter så 150 ind på x's plads y=0,039*150^1,991 = 838,8 grader

jeg indsætter så 120 ind på y's plads 120=0,039*x^1,991 = 56,5 km/h

Kan disse tal passe, for synes den første ligninger er en meget høj temperatur


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det er jo det man får, når man benytter modellen. Men i a) ekstrapolerer man jo langt ud over de to punkter i modellen.


Svar #12
28. januar 2012 af Batt (Slettet)

#11 Så det kan godt passe eller hvad hentyder du til. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Ja, det er de tal, man får ved at benytte den fundne model.


Svar #14
28. januar 2012 af Batt (Slettet)

#13 okay tak, (selvom jeg stadig synes det lyder lidt højt)


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. januar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Og som jeg nævner i #11, ekstrapolerer man i det spørgsmål langt uden for de datapunkter, som modellen var baseret på. Så skal man ikke forvente, at modellen er gyldig.


Skriv et svar til: potens regression

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.