Matematik

2 forskellige resultater... hjælp.

03. februar 2012 af kla08 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

det er nok nemmest jeg vedhæfter opgaven. 

jeg skal finde skalar produktet af vektorene. til dette er der to formeler givet (vedhæftet) 

jeg får to forskellige resultater:

1) A·B = AxBx+AyBy+AzBz = 1.2*2+3.4*2.4+0 = 10.56

2) A·B = ABcosΦ = 3.6*2.4*cos(140) = -6.61 (dette er nok forkert) 

hvor går der galt? 

 

 

 

Vedhæftet fil: Opgave.png

Svar #1
03. februar 2012 af kla08 (Slettet)

Figur vedhæftet. 

Vedhæftet fil:Figur.png

Svar #2
03. februar 2012 af kla08 (Slettet)

Formeler vedhæftet.

Vedhæftet fil:Formeler.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

Vektorerne er

A = 3.6·(cos(70º) , sin(70º)) , og

B = 2.4·(cos(210º) , sin(210º))

AB = 3.6·2.4·cos(210º-70º) = 3.6·2.4·cos(140º)

eller

AB = 3.6·2.4·(cos(70º)·cos(210º) + sin(70º)·sin(210º))


Svar #4
03. februar 2012 af kla08 (Slettet)

jeg anvender det samme formel, som du kan se i #0, og jeg får det til -6.61 m. 

får du det samme? 

og jeg kan ikke forstå hvorfor resultatet er negativt. 

hvis jeg anvender den anden formel får jeg 10.56 m. 

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Resultatet er negativt, fordi vinklen mellem vektorerne er mellem 90º og 180º

Når du anvender formlen 1), skal du indsætte de korrekte koordinater for vektorerne A og B. Til 2 dec. har vi

A = (1.23 , 3.38) , og B = (-2.07 , -1.2)

AB = 1.23·(-2.07) + 3.38·(-1.2) = -6.62

Enheden for skalarproduktet er m2 , ikke m.


Svar #6
03. februar 2012 af kla08 (Slettet)

jeg havde glemt at tage højde for fortegnet. tak for det. 


Svar #7
03. februar 2012 af kla08 (Slettet)

desuden har jeg lidt svært ved at se skalarproduktet for mig i koordinatsystem. 

i opgave formuleringen står at jeg skal beregne retningen. ved du hvordan jeg gøre det? 


Brugbart svar (1)

Svar #8
03. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Skalarproduktet er et tal. Det har ingen retning. Du tænker måske på vektorproduktet A×B ?


Svar #9
03. februar 2012 af kla08 (Slettet)

ja det var det jeg tænkte på. 


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Vektorproduktet A×B af to vektorer A og B er en vektor, der er vinkelret på både A og B, således at vektorerne A, B, A×B danner et højrehåndssystem, og længden af A×B er lig med arealet af det af vektorerne A og B udspændte parallelogram.


Brugbart svar (0)

Svar #11
03. februar 2012 af help123 (Slettet)

Genlæs evt. side 24 i din bog  om vektorprodukt og højrehåndsreglen (right-hand rule)


Svar #12
03. februar 2012 af kla08 (Slettet)

jeg er ikke med på det, men jeg tror jeg skal læse om højrehåndsreglen. er ikke med på den regel. 


Brugbart svar (0)

Svar #13
03. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Måske kan du benytte denne lidt løse beskrivelse:

Set fra "spidsen" af vektoren A×B ser man ned på den af vektorerne A og B udspændte plan, og vektor A skal så dreje mod uret for at komme hen til vektor B .

Ellers tænk på standardvektorerne i , j , k , hvor k = i×j :

Brug fingrene på en til rådighed stående højrehånd. Lad tommelfingeren være vektor i , lad pegefingeren være vektor j , så peger langfingeren i retning af vektor k .


Svar #14
04. februar 2012 af kla08 (Slettet)

men hvad kan man sige om retningen? ofte kommer den jo "ud af billedet". hvad kan man sige om retningen når det ikke er to-dimensional? vi kan f.eks. ikke sige at det er nord-øst eller syd-øst osv. som vi plejer med to-dimensional. 


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Retningen er jo forklaret ved, at vektorsættet (A , B, A×B) danner et højrehåndssystem, og i #13 er det forklaret, hvorledes du med fingrene på højre hånd kan danne et højrehåndssystem.


Svar #16
04. februar 2012 af kla08 (Slettet)

hvordan vil du vil forklare med ord retningen i dette tilfælde? 

altså i det opgave som vi har regnet her?


Brugbart svar (0)

Svar #17
04. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#16

Jeg går ud fra, at du mener figuren i #1.

Vektoren A×B er vinkelret på papirets plan og peger ud mod læseren. Set fra toppen af A×B skal man dreje vektor A mod uret for at komme til vektor B.


Svar #18
04. februar 2012 af kla08 (Slettet)

jeg mente mere vektorproduktet. vi har beregnet vektorproduktet (krydsproduktet), som vi kan tegne ind i samme koordinatsystem som det figur. 

vi har beregnet længden. 

og når vi tegner den ind, tegnes den ind i et x-,y- og z-plan. men hvad er dens retning?

det er det vi skal svare på i b). se opgave formuleringen.


Brugbart svar (0)

Svar #19
04. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#18

Jeg har jo forklaret i detaljer i #17, hvilken retning vektoren A×B har. Hvad forstår du ikke i den forklaring? Du skriver selv, at du har beregnet vektorens længde, og retningen er forklaret i #17.


Svar #20
04. februar 2012 af kla08 (Slettet)

ja, det er bare mig, der forvirrede mig selv der. 

men hvordan ved man at det peger ud mod læseren og er vinkelret på papiretsplan? er det altid sådan?


Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.