Kemi

Mængde beregninger (hjælp)

04. februar 2012 af cathi (Slettet) - Niveau: C-niveau

Ammoniak fremstilles ud fra dinitrogen og dihydrogen. I en beholder blandes 28g N2(g) ig 8 g H2 (g). Hermed:

N2(g) + 3H2(g)  --> NH3

1) En af reaktanterne er i overskud. Hvilken? 

H2

2) Hvor stor er massen af den ovenskydende reaktant efter raktion?

3) Hvad er det teoretiske udbytte af ammoniak?

4) Hvis det viser sig, at der dannes 17 g ammoniak, hvor stort er da udbyttet i procent af det teroetiske? 

 

Det nr. 3 og 4 jeg overhovedet ikke kan finde ud af, håber at nogen kan forklare det :) 

På forhånd tak :) 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. februar 2012 af Fingerpin (Slettet)

3)

Reaktionsligningen må være:

N2(g)  + 3H2(g)⇒ 2NH3

Ellers stemmer den ikke.

N2:

n=m/M

n=28g/28,01g/mol=0,999643mol

Molforhold: NH3/N2: 2:1

Hvilket betyder hver gang vi har et mol dinitrogen har vi 2x mol ammoniak:

mNH3=nNH3*2*MNH3 = 0,999643mol*2*17,03g/mol=34,0478g NH3

TU NH3 =34g

4)

udbytte%=Praktisk udbytte/Teoretisk udbytte*100% = 17g/34g*100%=50%


Svar #2
05. februar 2012 af cathi (Slettet)

Tusind tak :) 


Svar #3
05. februar 2012 af cathi (Slettet)

Vil du ikke være sød ig hjælpe mig med nr.1 og nr.2 

 


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2012 af Fingerpin (Slettet)

1)

mol N2:

n=m/M

n=28g/28,01g/mol=0,999643mol

Molforhold: NH3/N2: 2:1

0,999643mol*2=2,00mol

mol H2:

n=m/M

n=8g/2,016g/mol=3,97mol

Molforhold: NH3/H2: 2:3

3,97mol*2/3=2,65mol

Dvs. der er færrest mol N2 til at producere ammoniak. Derfor er der brint i overskud

2)

nH2 - nN2 = mol overskud af brint

2,65mol-2,00mol=0,65mol H2

Der bliver spurgt efter massen og ikke stofmængden:

m=n*M

m=0,65mol*2,016g/mol=1,3g H2

 

Sådan ville jeg ihvertfald løse den ;)


Svar #5
05. februar 2012 af cathi (Slettet)

hvorfor er molforholdet for  NH3/N2: 2:1? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. februar 2012 af Fingerpin (Slettet)

Hver gang der dannes 2 mol NH3 forbruges kun 1 mol N2. Se på reaktionen

N2(g)  + 3H2(g)⇒ 2NH3(g)

 


Svar #7
05. februar 2012 af cathi (Slettet)

Når ja :) Og tusind tak for hjælpen :D 


Skriv et svar til: Mængde beregninger (hjælp)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.