Matematik

En cirkel er givet ved ligningen

13. februar 2012 af lalalalama (Slettet) - Niveau: A-niveau

En cirkel er givet ved ligningen

x2+2x+y2-4y=0

Og det oplyses, at punktet P(1,1) ligger på cirklen.

Bestem en ligning for tangenten til cirklen i punktet P.

 

Hvad skal der gøres?


Brugbart svar (2)

Svar #1
13. februar 2012 af help123 (Slettet)

Bestem linjes ligning, der er givet ved

a(x-x0) + b(y-y0) = 0,     hvor a og b er normalvektorens koordinater og (x0,y0) er et punkt på linjen.

Du kan bruge vektoren, der går fra punktet P(1,1) til cirklens centrum som normalvektor.


Svar #2
13. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

Jamen jeg har jo en masse ukendte for at kunne bestemme linjens ligning? Hvordan finder jeg dem?


Brugbart svar (3)

Svar #3
13. februar 2012 af Euroman28

Det er ikke svært cirklen kan du omskrive til

Det vil sige den har centrum i (-1,2) og har radius

du tegner dernæst en linje fra centrum af cirklen til punktet P(1,1) [tangentpunktet].

Tangenten skal stå vinkelret på linjen CP og derfor

Linjen CP har hældning

Hældning for tangenten er da den inverse af hældningen for CP (med et minus som fortegn).

Derfor er tangentens ligning

.

Hvis du indsætter det i cirklen-ligningen på formen

så fåes

denne ligning har kun en løsning x = 1. Derfor t = 2x -1 den tangent-ligning du søger.

 

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. februar 2012 af mathon

cirklen
                              x2 + y2 + (2d)x + (2e)x + g = 0

har centrum
                              C = (-d,-e)   og   radius   r = √(d2+e2-g)


Brugbart svar (2)

Svar #5
13. februar 2012 af mathon

         cirklen
                                 (x+1)(x+1) + (y-2)(y-2) = 5       har i punktet P(1,1)
tangentligningen
                                 (1+1)(x+1) + (1-2)(y-2) = 5

                                 2(x+1) - (y-2) = 5

                                 y-2 = 2x+2 - 5

                                 y = 2x - 1

 


Svar #6
13. februar 2012 af lalalalama (Slettet)

Mange tak! :-)


Brugbart svar (2)

Svar #7
13. februar 2012 af Euroman28

var så lidt du. Hvis du har andre spørgsmål så bare spørg.

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (2)

Svar #8
14. februar 2012 af mathon

generelt
              cirklen
 med ligningen                            
                                                      (x-a)·(x-a) + (y-b)·(y-b) = r2
 har i Po(xo,yo)
 tangentligningen
                                                      (xo-a)·(x-a) + (yo-b)·(y-b) = r2
                     


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. september 2020 af xXxNoobmaster69

Nu spørg jeg måske dumt, men hvor kommer 5 tallet fra i  (x+1)(x+1) + (y-2)(y-2) = 5 ?


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. september 2020 af Euroman28

@9, 

Du ved at cirklens ligningen er (x+1)^2+(y-2)^2 = 5, det kommer sig af cirklensligning.

(x-a)^2+(y-b)^2 = r^2, og hvis r^2 = 5, så betyder det at radius til cirklen må kvadratroden af 5. 

- - -

Der er Matematik i alt.


Skriv et svar til: En cirkel er givet ved ligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.