Matematik

lineær model

19. februar 2012 af louiseenggaard (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg har fået en matematikopgave for, men kan simpelthen ikke finde ud af at opstille en lineær funktion ud fra følgende oplysninger:

'Antallet af medlemmer i Dansk Tennis forbund er siden 1999 med god tilnærmelse faldet med 2100 om året. I 1999 var medlemstallet 77688. Benyt disse oplysninger til at opstille en lineær model, der beskriver udviklingen af medlemstallet i årene efter 1999.'

Håber I kan hjælpe :)

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2012 af mathon

                

                                      y = ax + b

            dy/dx = a = Δy/Δx = -2100

                                     y = -2100·x + b      gennem (0;77688)


Svar #2
19. februar 2012 af louiseenggaard (Slettet)

Er det så 0,77688 medlemstallet i årene efter 1999?


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. februar 2012 af MAKEFy (Slettet)

Lineær funktion: y=ax+b

Her er b skæringen med y-aksen og a er funktionens hældning.

 

i 1999 er der altså 77688 medlemmer. Denne kan du altså anvende som b, da skæringen mellem grafen og y-aksen sættes til (0 ; 77688). grafen vil herefter være faldende da medlemstallet falder med 2100 medlemmer om året.

er x værdien derfor antallet af år efter 1999 vil hældningen være -2100

altså vil den linære funktion være

 

y= -2100*x + 77688, hvor x er antallet af år efter 1999 og y er antallet af medlemmer det pågældende år.

eks. hvor mange medlemmer er der i år 2001?

2001 er to år efter 1999. derfor vil x være 2 og dermed kan antallet af medlemmer i 2001 beregnes:

y(2)= -2100*2 +77688=73488 medlemmer

 

Forhåbentlig giver det mening nu


Svar #4
19. februar 2012 af louiseenggaard (Slettet)

Tak det giver lidt meningen, men hvordan skal jeg opstille det når jeg skriver det ind?


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. februar 2012 af mathon

#1


                

                                      y = ax + b

            dy/dx = a = Δy/Δx = -2100

                                     y = -2100·x + b      gennem (0;77688)


                                     77688 = -2100·0 + b
  hvoraf
                                     b = 77688

  konklusion:
                                     y = -2100·x + 77688    når

      x er antallet af år efter 1999 og y er antallet af medlemmer x år efter 1999

 

                                    


Skriv et svar til: lineær model

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.