Matematik

problemer med min ti-89!

23. februar 2012 af FactFiction (Slettet)

Hej! Jeg er ved at solve en ligning, da min ti-89'er skriver "Error: Argument error" Jeg forstår ikke helt, hvad jeg gør galt, for den burde da godt kunne løse: 

solve(10=1+x+√(x^2-1),x)|x>y 

hvorfor siger den argument error!? 

Jeg prøvede også: 

solve(x^2-y^2=1 and x+y=9,{x,y})|y>1 and x>y and x<9

men der sagde den det samme! Er det indstillingerne i min lommeregner, der er noget i vejen med? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2012 af mathon

prøv først
                             DelVar x                    for at fjerne en "gammel" - ikke slettet - værdi af x

og dernæst
                             solve(10=1+x+√(x^2-1),x)|x>y
                   og
                             
                             solve(x^2-y^2=1 and x+y=9,{x,y})|y>1 and x>y and x<9


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. februar 2012 af PeterValberg

Skal du finde skæringspunktet mellem graferne for x2 - y2 = 1 og x + y = 9  ???

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
23. februar 2012 af FactFiction (Slettet)

#1


prøv først
                             DelVar x                    for at fjerne en "gammel" - ikke slettet - værdi af x

og dernæst
                             solve(10=1+x+√(x^2-1),x)|x>y
                   og
                             
                             solve(x^2-y^2=1 and x+y=9,{x,y})|y>1 and x>y and x<9

 

 

 

Hvor finder jeg DelVar? 


Svar #4
23. februar 2012 af FactFiction (Slettet)

#2


Skal du finde skæringspunktet mellem graferne for x2 - y2 = 1 og x + y = 9  ???

 

nej, det er en trekant med siderne 1, x og y, hvor omkredsen er 10 og x>y 


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. februar 2012 af PeterValberg

kunne vi ikke få hele opgaveformuleringen ?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
23. februar 2012 af PeterValberg

 

... i forlængelse af #5

Det vil gøre det lidt nemmere at hjælpe dig...
der er uendelig mange løsninger, der opfylder betingelserne

x + y + 1 = 10   ∧   x > y

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #7
23. februar 2012 af FactFiction (Slettet)

#5 + #6

En trekant har sidelængderne 1, x og y. Det oplyses, at trekantens omkreds er 10, og at x > y.

Bestem x, når det oplyses, at trekanten er retvinklet.

den kan også ses som opgave 2.007: http://www.emu.dk/gym/fag/ma/faglige_forening/bogsalg/STX_A_vejl_eks_opg.pdf

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. februar 2012 af PeterValberg

To ligninger med to ubekendte......

Trekanten er oplyst værende retvinklet, omkredsen er 10 og x > y
deraf udledes, at x er længden på hypotenusen

Pythagoras:

x2 = y2 + 12

fra oplysningen om omkredsen, har vi:

x + y + 1 = 10
y = 9 - x

hvilket indsættes i den første ligning:

x2 = (9 - x)2 + 1
x2 = 81 + x2 - 18x +1
18x = 82
x = 82/18

så skulle y være til at bestemme

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #9
23. februar 2012 af FactFiction (Slettet)

#8

jamen tak for dit svar, men det var egentlig slet ikke det, der var mit problem... 

Jeg havde problemer med lommeregneren og ikke med opgaven.... :-)


Brugbart svar (0)

Svar #10
23. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Der er vel ingen grund til at rode y ind i billedet på lommeregneren. Der er jo tale om at løse en ligning i den ene variable x, så

solve(10=1+x+√(x^2-1),x)

skulle vel kunne gøre det. Du kan så selv finde y som y = 10-1-x = 9-x . Da ligningen i realiteten kan reduceres til en lineær ligning i x, er der kun 1 løsning, x = 41/9 , som vist af pvm i #8, og da er y = 40/9 .


Brugbart svar (0)

Svar #11
23. februar 2012 af PeterValberg

På min søns TI-89 gav det ingen problemer med følgende syntax:

solve(x^2-y^2=1 and x+y=9,{x,y})

den returnerede hurtigt:

x = 41/9 and y = 40/9

hvilket svarer til mit eget resultat i #8, så TI-89'erne er slet ikke så tosset endda :-)

(normalt bruger jeg selv TI-nspire CAS)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #12
24. februar 2012 af FactFiction (Slettet)

tak for svarene, men nu går det altså helt galt for min ti-89'er! 

Jeg skulle til at solve en ligning som jeg plejer og pludselig kommer der meddelelsen: Error: Memory

Hvad skal jeg gøre!? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
24. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#12

Fra flere sider foreslås det, at det kan skyldes syntaksfejl i det indtastede, se

http://www.fixya.com/support/t629143-memory_error


Svar #14
24. februar 2012 af FactFiction (Slettet)

#13, men jeg mener da, at den plejer at kunne udregne det selvom, der er et skjult gangetegn: solve(-4=x(0+5)(0-5),x)


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. februar 2012 af Andersen11 (Slettet)

#14

Det burde da være ret hurtigt at undersøge, om tilføjelsen af gangetegn får problemet til at gå væk?


Skriv et svar til: problemer med min ti-89!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.