Matematik

Venligst hjælp med sammenhæng i matematik

27. februar 2012 af fox94 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Hvor finder man i praksis sammenhængen mellem x og log (x)?

 

Søger et uddybende svar, da jeg aldrig har haft om logaritmetabel mm.

På forhånd mange tak!


Brugbart svar (2)

Svar #1
27. februar 2012 af SuneChr

Logaritmisk sammenhæng finder man mange steder. Kemi: surhedsgrad, pH er logaritmisk. Støjniveauer, dB er logaritmisk. Jordskælv, Richter. Og mange flere. 


Svar #2
27. februar 2012 af fox94 (Slettet)

Der er altså intet med tabeller og lignende som skal være i besvarelsen?


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. februar 2012 af SuneChr

Jeg ved ikke, hvad du nøjagtigt mener med sammenhæng?

Før lommeregneren blev hver mands eje, brugte man logaritmetabeller og regnestok. Logaritmetabellerne var som oftest 4-cifrede, og havde af den grund en begrænset nøjagtighed, men var i de fleste tilfælde tilstrækkelig. Regnestokken var god med 3 betydende cifre. Da computeren og lommeregnerne kom frem og var til at betale for den "lille mand", blev nøjagtigheden i kalkulationerne meget fine.


Svar #4
27. februar 2012 af fox94 (Slettet)

Kan du give et eksempel på en logaritmetabel evt. da jeg ikke har den fjerneste anelse om hvad det indebærer :-/

Hvad jeg mener med sammenhæng, kan netop tolkes på flere måder med spørgsmålet er blot beskrevet som det står i min opgaveformulering..


Brugbart svar (1)

Svar #5
27. februar 2012 af YesMe (Slettet)


Brugbart svar (2)

Svar #6
27. februar 2012 af SuneChr

http://www.detslor.dk/matematik/tabeller/logaritmetabel.htm

Skal vi, v.h.a. tabellen, finde logaritmen af 2,07 går vi ind i kolonnen længst til venstre og finder de to første cifre, uden hensyn til kommaet. Det er så 20. I samme linje går vi hen under 7 i bjælken, der går fra 0 til 9, og aflæser tallet, der står under 7. Der står  3160. Dette skal forstås som 0,3160. Nullerne foran kommaet er fjernet af pladshensyn. Skulle vi i stedet finde logaritmen af 20,7 bruges reglen  log 20,7  =  log (2,07·10) = log 2,07 + log 10 = (log 2,07) + 1 = 1,3160. Vi ser, at uanset hvor kommaet står, kan tabellen benyttes. Der gælder      1 < x < 10  ⇔  0 < log x < 1


Skriv et svar til: Venligst hjælp med sammenhæng i matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.