Fysik
Mekanisk energi
12. september 2003 af
Jens (Slettet)
Kan ikke knække den her:
Tarzan sidder i et træ. Han svinger sig i en 14 meter lang lian over til et andet træ.
Lianen danner fra start vinklen 45 grader med lodret. Til slut er vinklen 30 grader på lodret.
Hvilken fart rammer han sluttræet med?
Kan man udregne højdeforskellen fra start til lodret, og fra lodret til slut - og er det overhovedet den måde nødden skal knækkes på?
Jeg kan ikke se lyset...
Tarzan sidder i et træ. Han svinger sig i en 14 meter lang lian over til et andet træ.
Lianen danner fra start vinklen 45 grader med lodret. Til slut er vinklen 30 grader på lodret.
Hvilken fart rammer han sluttræet med?
Kan man udregne højdeforskellen fra start til lodret, og fra lodret til slut - og er det overhovedet den måde nødden skal knækkes på?
Jeg kan ikke se lyset...
Svar #2
12. september 2003 af SP anonym (Slettet)
Blev lige cuttet af der :-)
hvor g = 9.81 m/s^2
h er hoejde-forskellen mellem de to punkter
hvor g = 9.81 m/s^2
h er hoejde-forskellen mellem de to punkter
Svar #4
13. september 2003 af SP anonym (Slettet)
En cool måde at regne på er følgende: P.g.a. princippet om bevarelse af energi, vil summen af Tarzans potentielle energi og hans kinetiske energi altid være konstant. Dette kommer til udtryk ved, at når han starter, har han ingen fart, men stor højde. Under turen taber han højde og får mere og mere fart på - hans oprindelige potentielle energi omsættes til kinetisk energi. På det punkt hvor han er lavest, har han den største fart, derefter går det den anden vej: jo mere han svinger opad, jo mere mere højde får han. Al den kinetiske energi han havde da han var lavest omsættes på ny til potentiel energi efterhånden som han vinder højde. Han vil have farten 0 når han er kommet op i samme højde som han startede fra, fordi han er har den samme potentielle energi som da han startede - der er intet til overs til fart. (Her ses - som sædvanlig i skolefysik - bort fra energitab som følge af luftmodstand, grene der svirper ham i fjæset o.s.v.).
Dette princip betyder, at hans fart ved 30 grader fra lodret kan beregnes ud fra højdeforskellen mellem start (45 grader) og slut (30 grader).
I det jeg bruger lianens ophængningspunkt som 0-punkt for højdeberegninger, får jeg at han ved start har højden
h0 = -sin(45) * 14 m = - 9,899 m
og da han ankommer
h1 = -sin(30) * 14 m = - 7,000 m
Højdeforskellen er
h1 - h0 = 2,899 m.
Hvis Tarzans masse er M, og tyngdeaccelearationen er g = 9,81 m/s^2, (hvilket er det samme sm N/kg) så har han følgende underskud i potentiel energi:
E = 2,899 * M * g
Potentiel energi er E = 1/2*M*v^2, hvor v er farten.
Da disse to energier skal være lig hinanden, får du, at
2,899 * M * g = 1/2 * M * v^2.
M kan forkortes ud (svarer til at Tarsans fart når han ligger i 30 grader er den samme, uanset om han vejer 30 kg eller 120), og v isoleres let.
Dette princip betyder, at hans fart ved 30 grader fra lodret kan beregnes ud fra højdeforskellen mellem start (45 grader) og slut (30 grader).
I det jeg bruger lianens ophængningspunkt som 0-punkt for højdeberegninger, får jeg at han ved start har højden
h0 = -sin(45) * 14 m = - 9,899 m
og da han ankommer
h1 = -sin(30) * 14 m = - 7,000 m
Højdeforskellen er
h1 - h0 = 2,899 m.
Hvis Tarzans masse er M, og tyngdeaccelearationen er g = 9,81 m/s^2, (hvilket er det samme sm N/kg) så har han følgende underskud i potentiel energi:
E = 2,899 * M * g
Potentiel energi er E = 1/2*M*v^2, hvor v er farten.
Da disse to energier skal være lig hinanden, får du, at
2,899 * M * g = 1/2 * M * v^2.
M kan forkortes ud (svarer til at Tarsans fart når han ligger i 30 grader er den samme, uanset om han vejer 30 kg eller 120), og v isoleres let.
Svar #5
13. september 2003 af SP anonym (Slettet)
Ups! Man skal bruge cos, og tallene bliver så nogle andre, men ellers er det det samme. Sorry!
Skriv et svar til: Mekanisk energi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
