Kemi

Kemi - beregning af pH i en opløsning

28. februar 2012 af olav1000 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej alle,

jeg håber meget I vil hjælpe mig!

 

Hvordan beregner man pH i 0,05 M HNO3?

 

Opløsningen skal betragtes som fuldstændigt dissocieret i en fortyndet vandig opløsning.

 

Tak på forhånd


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2012 af mathon

              
                                        [H3O+] = c(HNO3) = 0,05 M

                                        pH = -log([H3O+]) = -log(0,05) = 1,3


Svar #2
28. februar 2012 af olav1000 (Slettet)

tak, men hvad står c'et for når du skriver c(HNO3)?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. februar 2012 af mathon

                     c(HNO3)       er den formelle koncentration


Svar #4
28. februar 2012 af olav1000 (Slettet)

hmm, men kan du give mig en forklaring på hvorfor at H3O = 0,05 M? :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. februar 2012 af mathon

          
molære koncentrationer            HNO3   +   H2O   --->   NO3-   +   H3O+
               start                            0,05                              0              0
             fortynding                      0                               0,05         0,05

 

da opløsningen skal betragtes som fuldstændigt dissocieret i en fortyndet vandig opløsning.

 


Svar #6
28. februar 2012 af olav1000 (Slettet)

og ja, nu sidder jeg og bliver i tvivl med en anden opgave.

jeg skal beregne pH i:

 

blandingen af 40 mL 0,2 M NaOH og 60 mL 0,1 M HCl

 

Jeg har ikke lige selv en idé om hvordan den skal løses :-S


Svar #7
28. februar 2012 af olav1000 (Slettet)

Tak for svar #5, det giver god mening :-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. februar 2012 af mathon

                         

                                                                                  OH-       +       H3O+   --->  2 H2O
ækvivalente stofmængder i mol:                                 1                     1
aktuelle stofmængder i mol:                                0,040·0,2        0,060·0,1    
                                                                               0,008              0,006    

 

dvs
          et overskud på 0,002 mol OH- i 100 mL blanding

                           [OH-] = n / V = (0,002 mol) / (0,100 L) = 0,02 M

                           pOH = -log([OH-]) = -log(0,02) = 1,7
ved 25ºC
                           pH = 14 - pOH = 14 - 1,7 = 12,3


Svar #9
28. februar 2012 af olav1000 (Slettet)

hvad står n for? :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. februar 2012 af mathon

               n er antal mol


Skriv et svar til: Kemi - beregning af pH i en opløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.