Fysik

Kinetisk energi og fart efter nedbremsning.

01. marts 2012 af knasfunky (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa.

Jeg er gået lidt i stå med en opgave. Oplysninger:

Bil med massen 1200kg, kører med hastighed på 80km/h på jævn vej.

Bilen bremser med kraften F=1800 N over strækningen s=90 m

 

Spørgsmål:

Beregn den kinetiske energi og hastigheden for bilen efter de 90 m?

 

Jeg ved at jeg skal m og F er altafgørende, og selvfølgelig s som er 90 m. Jeg ved også godt hvad det er der sker med bilen, men selve udregningen har jeg problemer med at finde frem til.

Nogen der kan hjælpe? Og det ville være dejligt med en forklaring, og ikke kun formlen.

 

Tak.


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. marts 2012 af peter lind

Kraften udfører arbejdet kraft*vej. Det skal trækkes fra bilens oprindelige energi og du bilens energi efter opbremsningen


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. marts 2012 af mathon

     

80 km/h = 22,2222 m/s

 
                skrevet

                                   ΔEkin = F · s        

                                


Svar #3
01. marts 2012 af knasfunky (Slettet)

Hej Peter og mathon.

 

Tak for jeres svar.

 

Så F*s skal trækkes fra den oprindelige Ekin?

 

Hvad med hastigheden efter opbremsningen? 

Tror jeg har grebet opgaven lidt forkert and fra starten af. Nu er jeg i tvivl om de første to opgaver er rigtige.

 

Mvh


Brugbart svar (1)

Svar #4
01. marts 2012 af peter lind

Farten efter opbremsningen kan findes ud fra kendskabet til den kinetiske enrgi efter opbremsningen


Brugbart svar (2)

Svar #5
02. marts 2012 af mathon

 

       kinetisk energi før opbremsning:

                                Ekinfør = (1/2)·m·vfør2 = (1/2)·(1200 kg)·(22,2222 m/s)2 = 296296 J

                                ΔEkin = F · s = (1800 N) · (90 m) = 162000 J

 

       kinetisk energi før opbremsning:

                                Ekinefter = Ekinfør - ΔEkin = (296296 J) - (162000 J) = 134296 J

                                (Ekinefter) / (Ekinfør) = ((1/2)·m·vefter2) / ((1/2)·m·vfør2) = (vefter / vfør)2
                              
                                (vefter / vfør)2 = (134296 J) / (296296 J) = 0,453249

                                vefter / vfør = √(0,453249) = 0,673238

                                vefter = 0,673238 · vfør = 0,673238 · (80 km/h) = 53,9 km/h

 


Skriv et svar til: Kinetisk energi og fart efter nedbremsning.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.