Matematik

oPGAVE TIL EKSEM

02. marts 2012 af Niko83 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

 

En regnemåler er en beholder , der øverst har en åbning  med et bestemt areal. En skala på regnmålerens side viser, hvor meget der har regnet.

Regnmængden udtrykkes ved den dybde (normal i mm) som regnen ville dække jorden med, hvis den bliv liggende.

Regnemåleren på billedet er fremstillet af glas og har tilnærmet form som en keglestub.

Når glasset er lalvt fyldt, er diameteren i vandoverfladen 10 cm

Formel for keglestub.     V= 1/3 * π * h * ( R² + r² + R * r)

h er keglestubbens højde og den er =16,5 cm
R er ardius i den store grundflade og den er = 6,3 cm  (DIAMETEREN BLIVER 12,6)
r er radius i den lille grundflade og den er = 1,25 cm     (DIAMETEREN BLIVER 2.5)

Spørsmålerne

4.1    Vis, at regnmåleren kan rumme 8,5 dl vand?

4.2    Hvor meget vand er der faldet ned i regnmåleren, når det har regnet 10 mm?

4.3    Hvor mange mm regn er der faldet, når regnmåleren er fyldt?

4.4    Hvor højt står vandet  i regnmåleren, når glasset er halvt fyldt (4,25 dl)?

Jeg har fået en svar hvor jeg kunne ikke forstår. . Kan I finde en løsning til 4.2   4.3  og især 4.4.

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. marts 2012 af mette48 (Slettet)

Hvad er det så du gerne vil spørge om?


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. marts 2012 af OhFortuna (Slettet)

4.2 10 mm regn falder på den overste flade af måleren, så volumen deraf er:

π(6,3)2*1 cm3 = 124,69 cm3

 

4.3 Regnmåleren er fyldt med 8,5 dl = 85 cl = 850 ml = 850 cm(se 4.1)

 1 cm regn svarer til 124,69 cm3, så 850 cm3 svarer til  850/124,69 cm = 6,81 cm = 86,1 mm

4.4 Når glasset er halv fyldt er diameter overst  i glasset 10 cm, eller radius er 5 cm. Det betyder at der er

V = 1/3 π * h * (52 + 1,252 + 5*1.25) =34,36 * h = 425 cm3 og  h=12,36 cm

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#0

Du har også opgaven kørende i denne tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1157576


Skriv et svar til: oPGAVE TIL EKSEM

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.