Fysik

Energi

03. marts 2012 af drives (Slettet)

Hej.

Opgaven lyder: Den termiske energi af en kobberklods får tilvæksten 440 J. Herved stiger klodsens temperatur 5C

A) Beregn klodsens varmekapacitet (Skal jeg finde den i databogen, eller kan jeg udregne den ved hjælp af oplysningerne?)

b) Beregn klodsens masse (Har jeg ret i at det skal udregnes således: 440J / C*5 )


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

A) Når der står "Beregn klodsens varmekapacitet", skal varmekapaciteten beregnes ud fra oplysningerne i opgaven.

B) Det, du udregner her, er svaret i A). Slå den specifikke varmekapacitet for kobber op, og beregn så massen ud fra den beregnede varmekapacitet i A).


Svar #2
03. marts 2012 af drives (Slettet)

Hvad er forskellen på varmekapacitet og den specifikke varmekapacitet?

Og hvor udregner man varmekapaciteten udfra de to oplysninger ?


Brugbart svar (1)

Svar #3
03. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Den specifikke varmekapacitet er varmekapacitet pr. masse. Hvis et legeme har massen m og den specifikke varmekapacitet cp , er dets varmekapacitet

c = m · cp

Hvis man har beregnet c i A) og har slået cp op, kan man så beregne m.


Svar #4
03. marts 2012 af drives (Slettet)

Men når man ikke kender massen, hvordan beregner man så c?


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man isolerer m af udtrykket i #3

c = m · cp , dvs

m = c / cp

c er beregnet i A), og cp er slået op et sted.

 


Svar #6
03. marts 2012 af drives (Slettet)

Jeg ved godt hvordan man kan finde frem til svaret i B
Men jeg kan ikke finde uf af beregningen og svaret i A..


Brugbart svar (1)

Svar #7
03. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Så genlæs svaret i #1. Det, du giver som svaret i B), er svaret i A) .


Brugbart svar (1)

Svar #8
03. marts 2012 af mathon

A)

                                              E = C·ΔT                                                             C = m·c

                                              C = E / ΔT = (440 J) / (5 K) = 88 J/K


Svar #9
03. marts 2012 af drives (Slettet)

Nårh.

Så altså a) 440J / "specifikke varmekapacitet fra databog" *5

og b) m = svaret fra a / "specifikke varmekapacitet fra databog"


Brugbart svar (1)

Svar #10
03. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Nej. Genlæs #1.

Svaret i A) er c = 440J/(5K) = ...

Svaret i B) er m = c / cp .


Svar #11
03. marts 2012 af drives (Slettet)

ok. Tak!


Brugbart svar (1)

Svar #12
03. marts 2012 af mathon

B)
                                              m·cCu = C = 88 J/K

                                              m = (88 J/K) / (0,39 J/(g·K)) = 225,641 g


Svar #13
03. marts 2012 af drives (Slettet)

Hvor får du (0,39 J/(g·K) fra?


Brugbart svar (1)

Svar #14
03. marts 2012 af mathon

 

                           ...har du ikke FYSISKE tabeller?


Svar #15
03. marts 2012 af drives (Slettet)

Jo, men jeg sidder dog ikke med den lige nu.


Skriv et svar til: Energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.