Fysik

hjælp til opgave om kinetisk energi

05. marts 2012 af TheLeresa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle nogle som kan hjælpe mig med denne opgave:

 

Beregn den kinetiske energi i Joule og i eV af følgende :

a) en elektron med farten 1000000 m/s.

b) et oxygen molekyle med farten 500 m/s.

c) ét mol nitrogenmolekyle med gennemsnitsfarten 500 m/s.

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. marts 2012 af mathon

  "værktøj"                            

                                 Ekin = (1/2)·m·v2

                                1 J = 6,24151·1018 eV

                                 NA = 6,02214·1023 1/mol


Svar #2
05. marts 2012 af TheLeresa (Slettet)

okay de oplysninger kender jeg :-)

men jeg er usikker på om mit facit er rigtigt fx. for 

a) en elektron med farten 1000000 m/s

Ekin = (1/2)·m·v2

       = 0,5 * 0,911 *10-30 kg * 1000000 m/s = 4,555 * 10-25  

 

b) et oxygenmolekyle med gennemsnitsfarten 500 m/s

Ekin =0,5 * 2,6576* 10^-26 * 500 m/s = 3,22 *10^-21

 

ser det nogenlunde ud eller er jeg helt galt på den?


Brugbart svar (2)

Svar #3
05. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Dine resultater har ingen angivelse af enheder. Bemærk, at v indgår i 2. potens i udtrykket for Ekin . Energierne skal udtrykkes både i J og i eV .


Svar #4
05. marts 2012 af TheLeresa (Slettet)

jep det var nu også bare lige et eksempel på min udregning, og enheden er i Joule, men hvis jeg kunne få et hint om mine beregninger er rigtige eller ej så kan jeg hurtigt omregne det til  eV :-)

 

det var en taste fejl glemte at skrive det i 2. potens :-)


Brugbart svar (2)

Svar #5
05. marts 2012 af mathon

a) en elektron med farten 1000000 m/s

   Ekin = (1/2)·m·v2

                                = 0,5 · (0,911·10-30 kg) · (106 m/s)2 = 4,555 · 10-19 J = 2,84301 eV

 

b) et oxygenmolekyle med gennemsnitsfarten 500 m/s

         Ekin
                               
=  0,5
· (5,3134·10-26 kg) · (500 m/s)2 = 6,64175 ·10-21 J = 0,041455 eV

c)
         Ekinmolekyle(N2)  = (14,007 / 15,999) · (6,64175 ·10-21 J) = 5,8148·10-21 J/molekyle

         Ekinmol(N2)  = (6,02214·1023 molekyler/mol) · (5,8148·10-21 J/molekyle) = 3501,75 J/mol =

                                                                                                                        2,18562·1022 eV


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Til b) skal du benytte, at et oxygenmolekyle (O2) består af 2 oxygenatomer.


Svar #7
06. marts 2012 af TheLeresa (Slettet)

tak for hjælpen begge to! 

jeg forstår ikke i opgave c) hvorfor deles der fx. med 15.999 og hvorfor ganges der med (6,64175 ·10-21 J)

hvor får du 6,64175 *  10^21 fra?

 

Tror mit problem er jeg ikke forstår hvad den lille mellemregning skal til for? men kan godt se at facittet er rigtigt :-)


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. marts 2012 af mathon

når gennemsnitshastigheden for molekylerne
er ens
               har du
                            EkinN2 /  EkinO2 = ((1/2)·mN2·v2) / ((1/2)·mO2·v2) = mN2 / mO2 = (2·14,007) / (2·15,999)

                            EkinN2 /  EkinO2 = 14,007 / 15,999

                            EkinN2 = (14,007 / 15,999) · EkinO2


Svar #9
07. marts 2012 af TheLeresa (Slettet)

hmm men jeg forstår ikke hvordan oxygen kommer ind i billedet i opgave c) ??? fordi der står jo bare 

"c) ét mol nitrogenmolekyle med gennemsnitsfarten 500 m/s."

 


Skriv et svar til: hjælp til opgave om kinetisk energi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.