Matematik

Hjælp til at løse ligningssystem

17. marts 2012 af Star04 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Kan ikke helt huske hvordan man løser et ligningsystem, så jeg håber der er nogle der vil hjælpe, da jeg er helt på spanden! 

 

y=3/4x+2

3x-7y=-23

 

På forhånd mange tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. marts 2012 af mette48 (Slettet)

y=3/4x+2                  ganges med 4

3x-7y=-23

                                  læg de 2 ligninger sammen og træk 3x fra på begge sider

                                  isoler y

                                  indsæt y i den ene ligning og isoler x


Svar #2
17. marts 2012 af Star04 (Slettet)

#1


Skal det hele ganges med 4?


Brugbart svar (1)

Svar #3
17. marts 2012 af nielsenHTX

#0 da y allerede er isoleret i den første ligning er substitution en oplagt fremgangsmåde

y=(3/4)x+2

3x-7y=-23

 

3x-7*((3/4)x+2)=23 ⇔

-(9/4)*x-14 = -23 ⇔ fortsæt selv

 

y kan så findes ved fx. at indsætte x i den første ligning


Svar #4
17. marts 2012 af Star04 (Slettet)

#3


Hvordan er du kommet frem til 14? og skal man ikke gange i både tæller og nævner? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. marts 2012 af mathon

substitutionsmetoden giver her for meget "brøk-håndværk" for de fleste

   reduceret I:    -3x + 4y = 8
                  II:      3x - 7y = -23                                         I og II adderes

                               -3y = -15

                                  y = 5                                              som indsat i    3x - 7y = -23  
giver
                        3·x - 7·5 = -23

                        3·x - 35 = -23

                        3·x = 12

                         x = 4

                       


Brugbart svar (0)

Svar #6
17. marts 2012 af mathbj (Slettet)

Et spørgsmål: Hvis nu man alligevel vælger substitutionsmetoden, så får jeg det problem hvis ikke jeg kender resultatet på forhånd, at forkert fortegn giver et forkert resultat. Jeg kan på den måde få -4 i stedet for 4 og når jeg så sætter det ind i den anden ligning for at finde y får jeg jo ikke 5, men et helt andet tal.


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. marts 2012 af mathbj (Slettet)

Det problem er selvfølgeligt løst ved at bruge den anden metode!


Brugbart svar (0)

Svar #8
17. marts 2012 af AskTheAfghan

#6

l:      y  =  (3/4)x + 2

ll:  -23 = 3x - 7    

           = 3x - 7((3/4)x+2) = 3x - ((21/4)x + 14) = -(9/4)x - 14   ⇒   x = ((-23 + 14)·4)/(-9) = 4

        y = (3/4)·4 + 2 = 5


Skriv et svar til: Hjælp til at løse ligningssystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.