Kemi
Syre base reaktion
Opgave:
0,1 M NaOH skal reagere med 0,1 M HCl
I et 250 mL bægerglas, er der 20 mL HCl og opgaven består i, at man efterhånden tilføjer 0,5 mL 0,1M NaOH i i bægerglasset og undervejs udregne pH og dermed notere hvad pH bliver.
Hvis man har 20mL 0,1 M NaOH og 20mL 0,1 M HCl blandet sammen skal pH gerne være 7. Jeg får det til 0.
Jeg aner ikke hvad jeg gøre forkert, er der ikke en der ville være rar, at forklare metode plus måske give et eksempel. Dette ville være en enorm hjælp!
Svar #1
18. marts 2012 af Phienix (Slettet)
Antag at HCl og NaOH disassiotierer 100%. Antag desuden, at blanding for to væskers volumner er additive.
-
0,5 mL af 0,1 M NaOH svarer til n = c *V = 0,1 M * 0,5 * 10-3 L = 5 * 10-5 mol.
Du starter ud med følgende stofmængde protoner fra HCl: n(proton)start = c * Vstart = 0,1 M * 0,02 L = 0,002 mol.
-
For hver gang, du tilføjer 0,5 mL NaOH vil 5 * 10-5 mol OH- reagere med H+ fra saltsyren. Så den nye stofmængde bliver
n(proton)x = n(proton)x-1 - 5 * 10-5 mol
Og volumen bliver
Vx = Vx-1 + 0,0005 L.
Så du kan beregne c(proton) efter hver tilføjelse som
c(proton)x = n(proton)x / Vx = [ n(proton)x-1 - 5 * 10-5 mol ] / [ Vx-1 + 0,0005 L ]
-
Grunden til, at du får 0 efter du har tilsat 20 mL saltsyre, er fordi koncentrationen af syren på det her tidspunkt svarer til vands ionprodukt, så du i dine udregninger får et falsk resultat.
Det burde dog ikke give 0, da pH på det tidspunkt burde beregnes som -log(0), hvilket er udefineret (selvom log(0) kan antages at være 10-∞).
Du burde få en række resultater, hvor du starter med pH ~ 1, som langsomt bevæger sig mod pH ~ 3. Når du har lige store mængder af basen og syren, vil du ikke kunne regne pH, da det kun er vands ionprodukt, der har betydning her - derfor pH = 7.
Svar #2
19. marts 2012 af zrtiox (Slettet)
Mange tak for svaret - det var meget brugbart og en stor hjælp!
Men sidder lige tilbage med et spørgsmål. Hvordan skal man udregne pH, når der er mere base end syre? Fordi at de resultater jeg får, der falder pH´en og det burde den jo ikke.
Svar #3
21. marts 2012 af mathon
I et 250 mL bægerglas er der 20 mL HCl
indeholdende
n(H3O+) = (0,020 L) · 0,1 mol/L) = 0,002 mol
tilsætningsportionerne af 0,5 mL NaOH
indeholder
n(OH-) = (0,0005 L) · 0,1 mol/L) = 0,00005 mol
hver tilsætning mindsker H3O+-indholdet med 0,00005 mol og øger volumenet med 0,5 mL
når 10-8 < cs < 10-6 er
[H3O+] = cs + [OH-]
da vandets egendissociation i dette interval gør sig stærkt gældende med lige så mange H3O+ som OH-
dvs
[H3O+] · [OH-] = [H3O+] · ([H3O+] - cs) = Kw
hvoraf
[H3O+]2 - cs·[H3O+] - Kw = 0
som giver
[H3O+] = (cs/2) + √((cs/2)2 + Kw) da [H3O+]>0
Skriv et svar til: Syre base reaktion
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
