Kemi

kemi opgave i buffer.

22. marts 2012 af DRLUVE (Slettet)

vi ønsker at fremstille 100,00ml bufferopløsning med pH=7. beregn x, når vi skal anvende følgende forskrift: 171 mg NaH2PO4.H2O(s)..Xmg Na2HPO4.2H2O(s)..demineraliseret vand ad 100,00ml

 

vi ønsker at fremstille 100,00ml bufferopløsning med pH=5,0

beregn y, når vi skal anvende

2,00ml 1,000m CH3COOH(aq)

yml 1.000 m NaOH (aq) demineraliseret vand ad 100,00ml


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. marts 2012 af PoKulaKi (Slettet)

Brug pufferligningen. tag den nederste af de to der er her http://da.wikipedia.org/wiki/Buffer_(kemi) 

(du kan også tage den øverste, men så kommer du forbi den nederste i dine mellemregninger)

indsæt n = m/M, så får du en ligning med en ubekendt du bare kan løse. 

 

I den anden opgave er det nemmest at gøre noget tilsvarende med den øverste version af pufferligningen.


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. marts 2012 af mathon

vi ønsker at fremstille 100,00ml bufferopløsning med pH=7. beregn x, når vi skal anvende følgende forskrift: 171 mg NaH2PO4.H2O(s)..Xmg Na2HPO4.2H2O(s)..demineraliseret vand ad 100,00ml

 

                                    nb / ns = 10pH-pKs2 = 107,0-7,2 = 10-0,2 = 0,630957

  M(NaH2PO4*H2O (s)) = (119,98 + 18,01) g/mol = 137,99 g/mol

  antal mol NaH2PO4*H2O (s) i 171 mg

                                            ns = (0,171 g) / (137,99 g/mol) = 0,001239 mol

                                            nb = 0,630957· (0,001239 mol) = 0,000782 mol

  M(Na2HPO4*2H2O (s)) = (141,98 + 2·18,01) g/mol = 178,00 g/mol

                                            nb = (0,000782 mol) · (178,00 g/mol) = 0,139177 g = 139,177 mg

 

                                                           139,177 mg Na2HPO4*2H2O (s)

                                           


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. marts 2012 af mathon

      

 

                                                 CH3COOH (aq)   +   OH- (aq)   --->   CH3COO- (aq)   +   H2O (l)
stofmængder start                            0,002                                                   0
stofmængder i ligevægt                    0,002 -x                    x                            x                                       0<x<0,002

 

                                                 nb / ns = 10pH-pKs = 105,00-4,76 = 100,24 = 1,7378

                                                 x / (0,002 -x) = 1,7378

                                                 x = 0,001269 mol

         der skal anvendes 0,001269 mol NaOH
dvs
                                                V · (1,000 mol/L) = 0,001269 mol

                                                V = (0,001269 mol) / (1,000 mol/L) = 0,001269 L = 1,269 mL
 

         der skal tilsættes 1,269 mL 1,000 M NaOH for at indstille bufferen til pH = 5,0
 


Skriv et svar til: kemi opgave i buffer.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.