Matematik

Løs ligning

31. marts 2012 af mathbj (Slettet) - Niveau: A-niveau

Det kan godt være at jeg spørg lidt dumt, men kan nogen fortælle mig hvordan jeg kommer fra:

1/4x2 - 5x + 16 = 0

til

d = 25 - 16 = 9 ??

Jeg har sat 4 - 1/2x = √x og lavet det om til en anden gradsligning, da jeg skal finde rødderne og det skulle være i orden begge to, men kan bare ikke se overgangen!


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. marts 2012 af NejTilSvampe

d = b^2 - 4ac 

hvor a, b og c er koefficienterne i andengradsligningen af formen:

ax^2 + bx + c = 0

dvs. 

a = 1/4 , b = -5 , c = 16

d = (-5)^2 - 4*(1/4)*(16)


Brugbart svar (0)

Svar #2
31. marts 2012 af NejTilSvampe

En ting du dog skal passe på med når du løser ligningen på denne måde er, at x skal være et positivt tal, pga. ledet √x , ikke er defineret for x<0.

Det er ikke noget problem i netop denne opgave, men det er en ting der altid skal sidde i baghovedet.


Svar #3
31. marts 2012 af mathbj (Slettet)

Sammenhængen er slående. Tak for det.


Svar #4
31. marts 2012 af mathbj (Slettet)

Hvordan kan jeg ellers løse den?


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. marts 2012 af PeterValberg

FriViden.dk har flere videoer omkring løsning af en andengradsligning...

her er et eksempel

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #6
31. marts 2012 af nielsenHTX

husk også det andet forbehold at 4 - 1/2x ≥0   (og det er vigtigt her)


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. marts 2012 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det blev jo alt sammen forklaret i din anden tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1172712 , hvor den samme opgave blev diskuteret. Der er ingen grund til at starte en ny tråd med den samme opgave.


Skriv et svar til: Løs ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.