Matematik

Mat. Eksponentielle funktioner (1.g)

03. april 2012 af wes2 - Niveau: C-niveau

Hej studieportalen. Jeg vil gerne bede om hjælp til denne opgave

En øbefolkning er faldet med 65 % på 10 år, hvilken årlig procentvis afvandring svarer det til?

Det må være rente formlen man skal have fat i, dog ved jeg stadig ikke hvordan opgaven skal løses.

Mange tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2012 af mathon

 

                      35 = 100·a10

                     0,35 = a10

                     a = 0,350,1 = 0,900341 = 1+r

                     r = 0,900341 - 1 = -0,099659 = -9,9659%
 

den årlige procentvise afvandring er
                                                                     9,97%               ( befolkningen ændres årligt med -9,97% )


Svar #2
03. april 2012 af wes2

Tak Mathon, men kan du uddybe lidt hvad du gør? :) Min facitliste siger 10% og du har vidst også svaret på et tilsvarende indlæg i 2008 https://www.studieportalen.dk/forums/Thread.aspx?id=491404
Der får du det også til 10 % Jeg kan dog ikke tyde hvad der gøres.

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. april 2012 af mathon

#1


 

                      35 = 100·a10

                     0,35 = a10

                     a = 0,350,1 = 0,900341 = 1+r

                     r = 0,900341 - 1 = -0,099659 = -9,9659% ≈ -10%
 

den årlige procentvise afvandring er
                                                                     10%               ( befolkningen ændres årligt med -10% )


Svar #4
03. april 2012 af wes2

Aha!
Men, hvis du skulle udregne den nøjagtig efter efter renteformel, hvordan ville du så gøre? :)
Kn=k0*(1+r)n


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. april 2012 af mathon

 

                                                   K10 = Ko·(1+r)10

                                                   0,35·Ko = Ko·(1+r)10

                                                   0,35 = (1+r)10

                                                   1+r = 0,351/10

                                                   r = 0,350,1 - 1 = 0,900341 - 1 = -0,099659 = -9,9659%


Svar #6
03. april 2012 af wes2

Mange tak!


Svar #7
03. april 2012 af wes2

Nej det går ikke, kan ikke finde ud af hvorfor du gør det du gør..
Jeg tænker.. er det muligt, hvis du forklarer det grundigt? ;)


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#7

Man kalder den årlige procentvise afvandring for r% . Starter man med en befolkning på K0 , vil befolkningen efter 1 år være

K1 = K0 · (1 - r)

og tilsvarende vil den efter 10 år være

K10 = K0 · (1 - r)10

Det oplyses, at K10 = (35/100)·K0 , så man finder r af ligningen

K10 / K0 = 35/100 = (1 - r) 10 ,

hvoraf

1 - r = (35/100)1/10 ,

og altså

r = 1 - (35/100)1/10

 


Svar #9
03. april 2012 af wes2

Det oplyses, at K10 = (35/100)·K0 , så man finder r af ligningen

Her forstår jeg det ikke. Jeg forstår det som, at det oplyses, at K10=Ko*(1-0,65)^10


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#9

Befolkning er jo faldet over 10 år med 65%, så at befolkningstallet 10 år efter er 35% af det oprindelige befolkningstal. Det betyder, at

K10 = (35/100)·K0


Skriv et svar til: Mat. Eksponentielle funktioner (1.g)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.