Matematik

En ligning - jeg fatter aldrig en meter!

20. august 2005 af DTC (Slettet)
Jeg håber meget at nogen vil hjælpe... Ligningen lyder: r(t) = 4-0,68t+0,06t^2
Opgaven lyder så:
Hvad angiver r(0)?
Bestem r(t) hvis t = 0,5; 2 og 5 (Det har jeg beregnet til 3,675; 2,88 og 2,1)
Hvis r(t) = 2,75 hvad er så t? (Her er jeg lost)
Det er opgivet at Dm(r) = [0,5], men den kan udvides noget mod højre, så den får formen Dm(r) = [0,a[. Bestem den største værdi a kan antage, og forklar hvorfor.
Jeg kan virkelig ikke komme videre med den her opgave... Ska det være så svært eller er det bare mig der er dum til matematik? - i hvert fald vil jeg meget gerne have noget hjælp til at komme videre... På forhånd tak...

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. august 2005 af Waterhouse (Slettet)

Hvis r(t) = 2,75 hvad er så t?

...svarer blot til at løse ligningen

4-0,68t+0,06t^2 = 2,75

som er en ganske normal andengradsligning.

Til resten af opgaven skal du vist skrive hele opgaveformuleringen. Mener at have lavet den før som hjemmeregning - den handler vist om medicin, og hvor længe det virker - men jeg er ikke sikker.

Svar #2
20. august 2005 af DTC (Slettet)

Det har jeg osse prøvet, men så får jeg t til at give 1,6096 eller -12,94. -12,94 kan udelukkes fordi det er under nul, men 1,6096 passer heller ik, for jeg fandt jo ud af at der efter 2timer var 2,88mg tilbage, så giver det jo ikke mening at der efter 1,6096timer sku være 2,75mg, altså mindre...? Jo det er en opgave om medicin, den fulde opgave lyder:

Et medikament indeholder 4mg af et virksomt stof. I kroppen nedbrydes stoffet, og efter t timer er restmængden r(t) i kroppen bestemt ved
r(t) = 4-0,68t+0,06t^2, 0 </= t >/= 5.
Hvad angiver r(0)?
Bestem restmængden efter ½, 2 og 5 timer. Hvor længe varer det før restmængden er sunket til 2,75mg?
Det er opgivet at Dm(r) = [0,5], men den kan udvides noget mod højre, så den får formen Dm(r) = [0,a[. Bestem den største værdi a kan antage, og forklar hvorfor.

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. august 2005 af Epsilon (Slettet)

#2: Du mener vist

r(t) = 4 - 0,68t + 0,06t^2, 0 =

(ikke >= 5).

De første to spørgsmål kommer du selv med konkrete bud på.

Vink til sidste spørgsmål:
r(t) er ifølge opgaveteksten en model for den tilbageværende mængde (restmængden, enhed: mg) af det virksomme stof t timer efter indtagelsen. Stoffet nedbrydes i kroppen, og vi må af den grund anse det for udelukket, at r vokser inden for modellens rækkevidde.

Udnyt dette.

//Singularity

Svar #4
21. august 2005 af DTC (Slettet)

Ja men jeg modsiger jo mig selv i de 2 første spørgsmål... Jeg er slet ikke med...

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. august 2005 af Waterhouse (Slettet)

Jeg kan heller ikke helt se, hvordan du får løsningerne til

4-0,68t+0,06t^2 = 2,75

til at være 1,6096 eller -12,94.

Skriv et svar til: En ligning - jeg fatter aldrig en meter!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.