Kemi

Beregne koncentration ud fra brøkdel

08. april 2012 af wonk (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg sidder fast i en opgave med løsningsskitse, men hvor løsningsskitsen simpelthen forvirrer mere end den hjælper.

Opgaven lyder sådan:

"0,0010 mol NaHOx opløses i 900 ml vand og pH indstilles til 5,0. Der tilsættes
50 ml 0,010 M Ca(NO3)2 hvorefter der fortyndes med vand til 1,00 l.
Opløslighedsproduktet for CaOx er 2,74•10-9 M2.
Kommer der bundfald af calciumoxalat?"

pKa=4,19 for HOx

Jeg starter med at udregne calciumkoncentrationen: [Ca2+] = 0,010 M * 50 mL / 1000 mL = 5*10^-4 M.

Nu vil jeg gerne regne "Ox"-koncentrationen, altså baseformen. Jeg benytter bufferligningen:
5,0 = 4,19+log([Ox2-] / [HOx-]) -> [Ox2-] / [HOx-] = 6,4565. Og her går jeg i stå.

I løsningsskitsen laver man følgende udregning:
[Ox2-] / [HOx-] = 6,4565 → 6,4565/7,4565 på baseformen → 86.59% på baseformen.

Men hvor kommer tallet 7,4565 fra?

1000 tak for hjælp!
 


Skriv et svar til: Beregne koncentration ud fra brøkdel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.