Matematik

Beregn styrken efter blandingen

09. april 2012 af mudiii (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Er der én der vil være sød og forklare mig hvordan man løser denne opgave? Gerne en forklaring med ord, da jeg vil forstå det helt. skal nemlig snart til eksamen. ;-)

opgave 11.

Du tager 2 ampuller indeholdende morfin injektionsvæske med styrken 7,5 mg pr. ml
og blander med 200 ml isotonisk infusionsvæske.
En ampul indeholder 10 ml injektionsvæske.
 

a. Beregn styrken efter blandingen


Brugbart svar (1)

Svar #1
09. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Først havde du 20 ml. Nu har du 220 ml.

det fortyndes 20/220 gange = 11 gange.

7,5 mg pr. ml / 11 = ______?


Svar #2
09. april 2012 af mudiii (Slettet)

kan du uddybe det?


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Eksempel: hvis du har 1 del saft og fortynder med 4 dele vand.

Så har du, at styrken af saft er 1/5 af hvad den var før du blandede.


Brugbart svar (3)

Svar #4
10. april 2012 af SuneChr

 10 ml morphin á 7,5 mg  =   75 mg morphin

 10 ml morphin á 7,5 mg  =   75 mg morphin

200 ml NaCl isot.             =     0 mg morphin

220 ml morphinblanding  =  150 mg morphin

Morphin koncentration efter blandingen  150 mg / 220 ml  =  0,6818 mg / ml

(idet vi forudsætter, at voluminaene er additive).


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. april 2012 af JesperHP (Slettet)

Det er givet i opgaven, at "styrken" måles i mg pr. ml, dvs. styrken angiver, hvor mange mg morfin, der er i én ml. 

Hvis du skal finde ud af hvor mange øl du har pr. hylde i dit køleskab så tæller du det samlede antal øl og dividerer med antallet af hylder. Når der står "mg. pr. ml" ved du derfor at du skal opstille et divisionsstykke. I dette divisionsstykke skal det samlede antal milligram morfin stå i tælleren og det samlede antal milliliter væske stå i nævneren.

 

(1)    Styrke = (samlet antal mg) / (samlet antal milliliter væske)

 

Du tager 2 ampuller med 10 milliliter i hver svarende til 2 * 10 = 20 milliliter.

De har styrken 7.5 mg. pr. ml

Du bruger nu at formlen (1) kan skrives på en anden måde:

 

(2) styrke * antal milliliter væske = antal mg

 

Derfor har du i de to ampuller i alt 7,5 * 20 = 150 mg morfin. Du ved nu hvor meget morfin du får i din nye blanding. Nu skal du finde ud af hvor mange milliliter væske du har:

Her skal man så huske at når man fortynder er der både den væske der oprindeligt er i de to ampuller samt den væske man fortynder med. Derfor er der 20 + 200 = 220 ml.

 

Du indsætter nu i formel (1)

Styrke = 150 mg / 220 ml = 0.68 mg pr ml

 

Har man gjort dette nogen gange ser man, at den samlede beregnesprocedure kan opskrives:

 

S2 = (V1 * S1) / (V1 + V2)

hvor S2 er styrken i den fortyndede væske (de 7.5 mg pr. ml)

V1 er volume i den ufortyndede væske (de 20 ml)

V2 er volume af det man fortynder med (de 200 ml)

 

S2 = 20 * 7.5 / (20 + 200) = 7.5 * 11

man fortynder 11 gange som sagt i #1

 

 

 

 

 


Skriv et svar til: Beregn styrken efter blandingen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.