Matematik

Lige et kig :)

11. april 2012 af LW09 (Slettet)

Hej derude.. JEg har en prøve om polynomier, specielt andengradspolynomier.. Hvad er en god ting at huske - da prøven ikke er tilladt med hjælpemidler kan det være svært at huske de vigtigste ting .. Er der nogle der kan komme med nogle eksempler hvad der er godt at huske eller også nogle formler eller opgavwer jeg kan løse til at øve lidt ? :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Diskriminant. - finde rødder - faktorisering - toppunkt - fortegn (vender grenene op el. ned) - løse en parabel ud fra et givet punkt  - monotoniforhold - reducere f.eks hvis x=0 er en rod når c er nul. - tangent dvs f '(x).

 


Svar #2
11. april 2012 af LW09 (Slettet)

Kan du give nogle regne eksempler 


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Find diskriminanten for f(x)=  x2 +  3x - 10 = 0. Hvor mange rødder har den? Vender den grenene op eller ned? find rødderne.

 

Faktorisér ligningen x2 - 2x - 12 = 0.    (Find først rødderne)

Find også toppunktet. Beskriv monotoniforholdene (stigende / faldende i hvilke intervaller)

 

Parablen f(x) = x2 +bx -4  går gennem punktet P(3,11). Find værdien af b. bestem tangenten i punkt P.

 

Find f ' (2)  når  f(x)=  3x2 +4x +6

 

Reducér 3. gradsligningen  10x3 + 5x2 + 4x = 0.   Er x=0 en rod i polynomiet?


Svar #4
11. april 2012 af LW09 (Slettet)

Tak tak :) jeg regner lige og vil du så ikke tjekke om jeg har lavet det rigtigt :) lige en ting til hvordan kan man ud fra en graf se funktionerne ?


Svar #5
11. april 2012 af LW09 (Slettet)

første opgave:

formlen

d=b2-4*1*(-10) = 49 ikke sandt? hvordan finder man rødderne


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

svar #4:

Man kan f.eks. finde c- værdien som skæringspunktet med y-aksen. 

Hvis man kan aflæse rødderne (dvs. skæring med x-aksen), kan man faktorisere y = (x-rod1) (x-rod2)

Man kan også regne på toppunktet, hvor f ' (x) =0.

Man kan også finde to punkter og lave 2 ligninger med 2 ubekendte. Man har aflæst c som skæring.


Svar #7
11. april 2012 af LW09 (Slettet)

okay :) men hvordan finder man første opgave:

formlen

d=b2-4*1*(-10) = 49 ikke sandt? hvordan finder man rødderne ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

jo rigtigt. Rødderne findes vha formlen til nulpunkter:

http://da.wikipedia.org/wiki/Andengradspolynomium - spring beviserne over, det er overflødigt.


Svar #9
11. april 2012 af LW09 (Slettet)

Der er jo ikke nogle løsninger da D er større end 0, har jeg ret ? eller skal man først og fremmest først benytte formlen x=-b+- √b2-4ac/2a


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

ja den formel skal bruges. Der er ingen løsning hvis D er MINDRE end 0.


Svar #11
11. april 2012 af LW09 (Slettet)

okay :) så dvs.

-3√32-4*1*(-10)/2*1 = - 10,2


Brugbart svar (0)

Svar #12
11. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

x =  -3 +/- v49 / 2      =>  x= -3 +/- 7/2   =>   x = 0.5   eller  x= -6.5

Prøv de andre opgaver også... især den der starter med: "Parablen ....."


Svar #13
11. april 2012 af LW09 (Slettet)

TAAK :D


Parablen f(x) = x2 +bx -4  går gennem punktet P(3,11). Find værdien af b. bestem tangenten i punkt P


Hvordan gør jeg :S forstår jeg ikke


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Du sætter x-værdien 3 ind på x's plads og y-værdien 11 ind på f(x)'s plads.

Derefter: tangentens hældning = f ' (x), hvor x jo er 3.


Svar #15
11. april 2012 af LW09 (Slettet)

f(11) = x2 +3x -4=0

f(3) ? :S


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Nej 3 ind på x's plads ikke b's.

f(x) = x2 +bx -4

11 = 32 + .....     og find b ved at løse ligningen.


Svar #17
11. april 2012 af LW09 (Slettet)

11 = 32+bx-4 = 5


Brugbart svar (0)

Svar #18
11. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Sæt 3 ind på ALLE x's pladser, så du kan finde b.

ligningen y = x2 +bx -4   har 3 ubekendte: y, x og b. 

Med punktet (x,y) = (3,11) får vi to oplysninger, nemlig x og y.

Putter vi dem ind i ligningen har vi kun een ubekendt tilbage, nemlig b.

11 = 32 + b*3 - 4   .... løs ligningen og find b.

 


Svar #19
11. april 2012 af LW09 (Slettet)

Det vil jo give 23.. Men skal man isolere b?


Brugbart svar (0)

Svar #20
11. april 2012 af Singlefyren (Slettet)

Du skal isolere b, ja


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.