Matematik

Sandsynlighed i genetikken

16. april 2012 af SørenV (Slettet)

Hej kloge mennesker!

Jeg har vedhæftet et stamtræ, hvor jeg skal finde ud af hvad sandsynligheden for at barn nr IV-4 bliver syg, idet det vides at sygdommen nedarves autosomalt dominant med en penetrans på 60%!

Håber meget på lidt hjælp!

Vedhæftet fil: sandsynlighed_penetrans.png

Brugbart svar (2)

Svar #1
16. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

Prøv i biologiforumet, med mindre du vedlægger forklaring på, hvad det vil sige at "sygdommen nedarves autosomalt dominant med en penetrans på 60%" .


Brugbart svar (1)

Svar #2
16. april 2012 af kimor (Slettet)

At sygdommen nedarves autosomalt dominant, har ikke umiddelbart noget at sige her. Men at penetransen er 60 % betyder således, at 60 % af de personer, der arver et sygdomsgen, vil blive syge, mens de resterende 40 % bliver raske.

Så vi skal altså først have fundet ud af hvad sandsynligheden er for at III-11 er bærer. Der må være 50% chance herfor, hvorfor den a priore sandsynlighed er 50% sv.t. 0,5. Sandsynligheden for at han er rask forudsat at han er bærer må således være 40 % (idet de 60 % bliver syge). Dette giver en samlet sandsynlighed på 0,5*0,4 = 0,2. Den a post. sandsynlighed må derfor være: 0,2/(0,2+0,5) = 2/7

Sandsynligheden for at IV-4 er syg er (idet der er 50 % chance for at give sygdommen videre samt 60 % penetrans): 2/7*0,5*0,6 = 0,086 = 8,6 %


Ps. Den er lige på grænsen til biologi den her ;)


Skriv et svar til: Sandsynlighed i genetikken

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.