Kemi

Find pH i følgende blanding

17. april 2012 af angelica31 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Jeg ønsker hjælp til følgende opgave: 

Der fremstilles en opløsning af bariumhydroxid ved at opløse 5,30 g Ba(OH)2,8H2O i vand i en 250 mL målekolbe og fylde op med vand til stregen.

Opløsningen blandes nu med 150 mL 0,400 M HNO3. Blandingens temperatur reguleres til 25°C

b) Beregn pH for den færdige blanding

Skal jeg bare benytte pufferligningen for at kunne udregne pH og i så fald hvorledes? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2012 af mathon

      Ba(OH)2*8H2O er let opløseligt i vand

                M(BaO2H2*8H2O) = sum({1,2,2,8}*{137.330,15.999,1.008,18.015})  = 315.464 g/mol
 

antal mol opløst stof   

                n(Ba(OH)2) = m / M = (5,30 g) / (315.464 g/mol) = 0,016801 mol

                n(OH-) = 2·n(Ba(OH)2) = 2·(0,016801 mol) = 0,033601 mol

 

      HNO3
              
               n(HNO3) = V · cs = (0,150 L) · (0,400 mol/L) = 0,06 mol

               n(H3O+) = n(HNO3) = 0,060000 mol

blandingens overskud af

              H3O+ = (0,060000 mol) - (0,033601 mol) = 0,026399 mol

i blandingsvolumenet (250 + 150) mL = 0,4 L


blandingens restkoncentrationen af H3O+

              [H3O+] = (0,026399 mol) / (0,4 L) = 0,065997 M

             pH = -log([H3O+]) = -log(0,065997) = 1,18

 

             
                


Svar #2
18. april 2012 af angelica31 (Slettet)

Mange tak for hjælpen. Men når næste opgave lyder på:

 

c) Beregn de aktuelle koncentrationer af Ba++ og OH- samt NO3- i blandingen

Hvordan skal dette løses? i opgave a skulle jeg også udregne koncentrationen af Ba++ og OH-, men hvordan ændrer koncentrationerne sig efter dette? Og hvordan løses opgaven? :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. april 2012 af mathon

 

                n(Ba2+) = n(Ba(OH)2) = 0,016801 mol

                [Ba2+]før = n / V = (0,016801 mol) / (0,250 L) = 0,0672 M

                [Ba2+]efter  = n / Vbl = (0,016801 mol) / (0,400 L) = 0,0420 M


                n(NO3- ) = n(HNO3) = 0,060000 mol

                [NO3- ] = n(NO3- ) / Vbl = (0,060000 mol) / (0,4 L) = 0,15 M

               


Svar #4
18. april 2012 af angelica31 (Slettet)

og koncentrationen er dobbelt så stor for OH- som for Ba++ ? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. april 2012 af mathon

                [OH- ]før  = n(OH- )før / V = (0,033601 mol) / (0,250 L) = 0,1344 M

ved 25ºC

                [OH- ]efter · [H3O+]rest = 10-14 M2

                [OH- ]efter = (10-14 M2) / [H3O+]rest = (10-14 M2) / (0,065997 M) = 1,5152·10-13 M


Skriv et svar til: Find pH i følgende blanding

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.