Kemi

kemi opgave, hjælp !

17. april 2012 af Youareyouandiami (Slettet)

Acetylsalicylsyre indgår i følgende syrebaseligevægt (ASH angiver acetylsalicylsyrers sure form og AS- dets korresponderende base):
ASH + H2O <=> AS- + H3O+ , Ks = 4,0*10-4M.
I mavesækken er pH omkring 2,0 og i blodet er pH omkring 7,4.
 

Vis at acetylsalicylsyre i mavesækken hovedsageligt vil være på sin sure form (ASH)

og i blodet på sin basiske form (AS-)



Jeg ved, jeg skal bevise med et bjerrumdiagram, men hvad skal jeg ellers have med i besvarelsen? Og hvordan finder jeg punktet hvor det skærer i diagrammet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. april 2012 af Anxyous (Slettet)

Brug pufferligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. april 2012 af mathon

 

                                              HAS (aq)   +   H2O (l)    <--->    AS- (aq)   +   H3O+ (aq)
molære koncentrationer:                  x·cs                                      (1-x)·cs  

hvor x er syrebrøken            

                      

          pufferligningen

                                            pH = pKs + log((1-x) / x)
   hvoraf x isoleres

                                           x  = 1/(1+10pH-pKs)
 

  som for pH = 2,0
  giver
                                           x  = 1/(1+102,0-3,4) = 0,962 = 96,2%
  dvs
           i mavesækken hvor pH er omkring 2,0 forefindes 96,2% af acetylsalicylsyren på sin sure form (HSA)

 

  som for pH = 7,4
  giver
                                           x  = 1/(1+107,4-3,4) = 0,0001 = 0,01%
  dvs
           i blodet hvor pH er omkring 7,4 forefindes 0,01% af acetylsalicylsyren på sin sure form
           altså 99,99% på sin basiske form (AS-)


Skriv et svar til: kemi opgave, hjælp !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.